Pekka Mervola Huomioita Vihreille suorat sanat Soininvaaralta

Viime päivinä ex-puheenjohtajat Osmo Soininvaara, Touko Aalto ja Ville Niinistö ovat kommentoineet vihreiden heikkoa valtakunnallista menetystä aluevaaleissa.

Samalla he myös arvioivat jo pidempää jatkunutta vihreiden alamäkeä. Näiden kolmen entisen puheenjohtajan ajatukset tuntuvat menevän kohtuullisesti samaan suuntaan. Niinpä nostan tähän terävimmän kommentoijan eli Soininvaaran näkemyksiä sitaatteina.

"Vihreiden 90 valtuutetusta naisia on 77 ja miehiä 13. Kannatuksen katto on aika matalalla, jos tarkoitus on menestyä vain naisten äänillä."

"Vasemmistolaisten osuus on vihreiden kannattajissa viime vuosina noussut huomattavasti, mutta vasemmistolaisten määrä ei ole noussut. Muut ovat vain kadonneet."

"Ongelma ei kuitenkaan ole puolueen ”vasemmistolaisessa” imagossa vaan sen tyhjyydessä."

"Ilmeisesti tämä on sitä identiteettipolitiikkaa. Inhoan sitä yli kaiken."

"Mikään ei ilahduta kokoomusta niin paljon kuin se, että Vihreät keskittyvät taistelemaan samoista äänestäjistä Vasemmistoliiton kanssa ja antavat suosiolla koulutetut kaupunkilaiset kokoomukselle."

"On ollut hirveä moka vihreiltä keskittyä ”ydinkannattajakuntaansa”. Inhoan muutenkin ajatusta muotoilla ohjelmansa sen mukaan, mitä ”kannattajat” toivovat."

"Keskittyminen ydinkannattajakuntaan tarkoittaa rajautumista ydinkannattajakuntaan."

Soininvaaran sanat ovat napakoita. Hän väliotsikoi vihreiden ongelmia käsitelleen maanantaisen kirjoituksensa sanoilla: Feminismiä ja vulgaarivasemmistolaisuutta.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta