Pekka Mervola Huomioita Nopeuslaskeva professori Jyväskylän yliopistossa

Tohtori Jukka Ammondt tunnettiin Jyväskylän yliopiston laulavana dosenttina. Sittemmin häntä saattoi tituleerata myös laulavaksi professoriksi, sillä hän sai myöhemmin professorin arvonimen. Kirjallisuuden lehtori Ammond oli myös latinankielen lähettiläs. Hän jäi eläkkeelle 2009.

Nyt Jyväskylän yliopisto on saanut nopeuslaskevan professorin. Historian apulaisprofessori Antero Holmila laski nopeuslaskun MM-kisoissa kymmenenneksi Ranskan Varsissa. Kisat olivat viime viikonloppuna.

Nopeuslaskua on pidetty reikäpäiden lajina. Keski-Suomessa on kunniakkaat perinteet lajissa. Hankasalmelainen Kalevi "Häkä" Häkkinen oli lajin grand old man maailmassa vuosikymmeniä. Perttu "Patu" Leppälä teki myös hienon uran lajissa.

Nyt on kuitenkin todistettu, että laji ei ole vain reikäpäiden harrastus. Antero Holmilan MM-kisalaskun nopeus oli 197,75km/h. Taiteilijanimellä Ante Holmila esiintyvän Holmilan ennätys on 210,773 km/h.

42-vuotias Holmila on erikoistunut toisen maailmansodan jälkeiseen historiaan. Väitöskirjassaan hän tutki holokaustin käsittelyä brittiläisessä, ruotsalaisessa ja suomalaisessa lehdistössä. Holmila on kirjoittanut myös Keskisuomalaisen sivuille.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta