Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiojohdon on syytä kiiruhtaa Natoon

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut suomalaiset sotilasliitto Naton jäsenyyden kannattajiksi nopeammin ja yksimielisemmin kuin olisi voinut ennakkoon kuvitella. Yleisradion maanantaina julkistaman mielipidetiedustelun mukaan 62 prosenttia suomalaisista on jäsenyyden kannalla. Vastustajia on vain 16 prosenttia.

Torjuva suhtautuminen Nato-jäsenyyteen on pudonnut hämmästyttävän alhaiselle tasolle. Kansakunta on kovin yksimielinen siitä, että suomalaiset eivät halua jäädä yksin.

Venäjän hyökkäyksen ja Ukrainan sodan oppi on, että Natoon kuulumaton maa voi joutua hyökkäyksen kohteeksi. Maa joutuu puolustamaan itsenäisyyttään ja vapauttaan vain omin voimin.

Venäjän hyökkäys on romahduttanut luottamuksen naapurimaahan, Venäjään. Suomalaiset kokevat nyt turvattomuutta vaikka maanpuolustusta on hoidettu pitkäjänteisesti ja maallamme on puolustuskykyä. 5,5 miljoonan asukkaan maan olisi kuitenkin vaikea vastustaa pitkään yksin Venäjän kaltaisen 144 miljoonan ihmisen maan väkivaltaista painostusta. Ukraina on 44 miljoonan asukkaan maa.

Suomen turvallisuus on nojannut vahvaan itsenäiseen puolustukseen, hyvien suhteiden vaalimiseen naapurimaihin sekä Nato-optioon.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on asettanut Nato-option uuteen valoon. Nato-optio on menneinä vuosikymmeninä toiminut naapurin painostuskynnyksen nostajana. Nyt Venäjä käytännössä pakottaa Suomen lunastamaan Nato-option. Tai sitten pitää jättäytyä Venäjän alistamaksi.

Suomalaiset eivät halua jäädä yksin.

Suomen valtiojohto on tehnyt viime viikkoina paljon töitä maan turvallisuuden eteen. Kansainväliset suhteet ovat olleet aktiivisia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puhunut etenemisestä harkiten, ei viivytellen. Linjaus on presidentiltä järkevä kunhan se aidosti tarkoittaa, että emme viivyttele.

Nyt on historiallinen hetki, jossa pitää pystyä tekemään uusia linjauksia ja toteuttamaan ne. Naton jäsenyys ei tapahdu yhdessä yössä eikä valtiojohdon pidä tavoitetta ennenaikaisesti julistaa – mutta toivottavasti eteneminen on nyt määrätietoista.

Suomen kansa on näkemyksensä valtiojohdolle kertonut.