Pekka Mervola Huomioita Petri Honkonen sopivin ministeri Jari Lepän seuraajaksi

Keskustan jyhkeään peruslinjaan kuuluva kansanedustaja Jari Leppä kertoi tänään Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa jättävänsä kansanedustajan tehtävät ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Hän ei siis pyri enää seitsemännelle eduskuntavaalikaudelle. Pertunmaalainen Leppä valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan vuoden 1999 vaaleissa.

Leppä on ministerinä jo kolmatta kertaa. Hän ollut maa- ja metsätalousministerinä Juha Sipilän (kesk.), Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) hallituksissa.

Leppä kertoo Maaseudun Tulevaisuudessa, että 23 vuotta kansanedustajana riittää. "Olen nyt osani tehnyt. Vuodet ovat olleet hyviä, mutta haluan viettää nyt aikaa myös kotona perheen kanssa. Minua tarvitaan myös täällä."

Keskustan perinteenä on ollut, että ministerien velvollisuutena on lähteä eduskuntavaaleihin. Tästä ajattelusta seuraa, että kansanedustajuuden vaalikauden jälkeen jättävät ministerit yleensä luopuvat ministerin salkusta. Näin puolue voi nimittää uuden ministerin, joka myös tekee sitten omalta osaltaan vaalityötä seuraaviin vaaleihin.

Leppä ilmoittikin olevansa valmis luopumaan maa- ja metsätalousministerin salkusta. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko saa nyt harkita, haluaako hän perinteiseen tapaan hallitukseen uuden maa- ja metsätalousministerin. Todennäköisesti hän haluaa.

Käytännössä maa- ja metsätalousministeriksi on kolme kärkivaihtoehtoa. He ovat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs Oulun vaalipiiristä, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola on Vaasan vaalipiiristä ja puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen Keski-Suomen vaalipiiristä.

Pylväs oli joku aika sitten puolueessa hyvässä maineessa mutta hän on pylvästellyt pahasti viime aikoina monissa julkisissa lausunnoissaan. Hänen uskottavuutensa on nyt melko heikko, joten hänen valintansa nykyvälle paikalle voisi olla keskustalle rasite. Etuna Pylväällä on vaalipiiri. Pohjoinen on keskustan aluetta.

Savolan valinnassa puolestaan olisi hankalaa vaalipiiri. Vaasan vaalipiiristä on jo kaksi keskustan ministeriä (Antti Kurvinen ja Mika Lintilä). Kolmannen valinta olisi jo liikaa muiden maakuntien keskustalaisille ja ehkä myös turmioksi puolueen kannatukselle muissa maakunnissa. Vaasan vaalipiirissä keskusta toki on vahva.

Honkosen valintaa puoltaa kentän laaja tuki eri puolilta Suomea. Se on mitattu puoluekokouksissa ja tupailloissa. Honkonen on myös puolueen näkyvästi esiintyvää kaartia.

Keski-Suomi on ollut keskustalle vahvaa aluetta, mutta puolue ei ole pitkään aikaan nostanut ministeriä Keski-Suomesta. Se on täällä pantu merkille ja saattaa hiljalleen muodostua keskustalle rasitteeksi. Tähän saakka keskusta on Keski-Suomessa menestynyt jopa tappiovaaleissaan paremmin kuin monisssa muissa maakunnissa. Mutta kantoaalto ei kestä, jos puolue syrjii Keski-Suomea.

Honkosen eduksi on laskettava myös maaseutuhenkinen olemus ja esiintyminen. Hänen miinuksekseen kirjataan nyt Suomi-Venäjä -seuran puheenjohtajuus. Sitä ei kuitenkaan pidä ylikorostaa, sillä Venäjä on naapuri, jonka kanssa on hyvä elää mahdollisimman hyvin - Nato-optiolla tai Naton jäsenenä.

Lähiviikot näyttävät, haluaako Saarikko hallitukseen uuden maa- ja metsätalousministerin. Jos haluaa, paikka kuuluisi keskisuomalaiselle Honkoselle.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta