Pekka Mervola Huomioita Punapääoma marssii paraatipaikalle Jyväskylän messujen ravintolaan

Punapääoma saa näyttävän paikan jyväskyläläisissä ja keskisuomalaisissa tapahtumissa, kun Jyväskylän Messujen ravintolapitäjä vaihtuu. Vuodesta 1998 lähtien ruuat messuilla ja Paviljongin tapahtumissa tarjoillut osuuskauppa Keskimaa joutui tarjouskilpailussa syrjään. Messut valitsivat tilalle Restelin ravintoloihin kuuluvan Food&Events Tapahtumaravintolat.

Restel puolestaan on osa punapääomaan kuuluvan Tradekan liiketoimintaa. Osuuskunta Tradekan hallituksen puheenjohtaja on kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.). Hallitukseen kuuluvat muun muassa Paavo Arhinmäki (vas.) ja Kari Rajamäki (sd.). Tradeka on sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliittolaisten hallinnoima osuuskunta. Se on punapääoman taloudellinen ydin.

Osuuskunta Tradeka omistaa 98 prosenttia Tradeka-Yhtiöt Oy:stä, joka siis pyörittää käytännössä nykyisin vasemmistolaisen osuuskuntaväen liiketoimintoja. Restel on Tradeka-yhtiöiden täysin omistama tytäryhtiö. Muita tytäryhtiöitä ovat muun muassa Lehtipiste Oy, Med Group Oy, A-Katsastus ja Ajovarma. Tradekasta on E-liikkeen ja Kansan (1990-luvun alun lama) romahduksen jälkeen kasvanut kohtuullisen kokoinen vasemman laidan taloudellisen vallan kasvava linnake.

Jyväskylän Messujen hallituksen puheenjohtaja on Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Koivisto oli ennen virkauraansa sosiaalidemokraattisten poliitikkojen avustaja. Hän toimi muun muassa valtiovarainministeri Antti Kalliomäen (sd.) erityisavustajana vuosina 2003-2005, pääministeri Paavo Lipposen (sd.) erityisavustajana 2002-2003 ja kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mökäreen (sd.) erityisavustajana 2000-2002. Koiviston puoliso on entinen sosiaalidemokraattinen ministeri ja kansanedustaja Susanna Huovinen.

Vaikka Koivisto on vaikutusvaltainen henkilö ja hänellä on ainakin demaritausta - jos ei enää täysin nykyisyys -, niin tuskin hän ihan yksin punapääomaa pystyy Jyväskylän paraatipaikalle tuomaan.

Messujen hallitukseen kuuluvat kaupunginjohtaja Koiviston lisäksi Keski-Suomen Osuuspankin toimitusjohtaja Pasi Sorri, Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi ja Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä. He kaikki edustavat messuyhtiön omistavia yhtiöitä. Määttä joutui todennäköisesti kaikissa päätöksenteon vaiheissa jääväämään itsensä. Ravintolatoiminnan kilpailutuksen hoiti todennäköisesti messujen toimitusjohtaja Juha Rahko.

Voisi kuvitella, että ratkaisusta jäi messujen hallitukseen sisäistä jännitettä. Jännitettä saattoi jäädä myös samaisten maakunnan napahenkilöiden välille. Ja voisi kuvitella, että häviö tarjouskilvassa on maakunnan suurimmalle ravintoloitsijalle eli Keskimaalle ollut ikävä uutinen. Ravintolapäätös taitaa leimautua hallituksen puheenjohtajaan eli kaupunginjohtaja Koivistoon.

Messujen kannalta kyse lienee ollut markkinataloudesta. Paras tarjous voittaa. Toisaalta aina voi ajatella, että myös maakunnallisuudella ja läheisyydellä pitäisi olla arvonsa.

Messujen kannalta ravintolakilpailutuksen kannattavuus ratkeaa varmastikin lopulta sopimuspaperien perusteella. Ovatko messut osanneet tehdä sopimukset kannaltaan hyviksi ja erilaisissa muutostilanteissa toimiviksi? Ja toinen ratkaiseva tekijä on, kuinka tapahtumien vieraat ruokatarjoilun kokevat.

Aika sitten näyttää, paranevatko Paviljongin ruokatarjoilut menneistä vuosista.

Food&Events Tapahtumaravintolat valittiin Jyväskylän Paviljongin ravintolapalvelujen uudeksi tuottajaksi

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut