Pekka Mervola Huomioita Journalisti-lehdellä sukupuolittunutta maailmankuvaa

Journalisti-lehden kolumnisti Susanna Kuparinen sukupuolittaa oudosti Suomen Nato-jäsenyyttä pohtivan kolumninsa. Jo otsikko kertoo, että kirjoittaja hahmottaa ja arvottaa maailmaa erikoisesti sukupuolien kautta. "Pääkirjoituksissa Suomi-neito odottaa innokkaasti unelmien poikamiestään, Natoa".

Journalistin kolumnisti Kuparinen esittäytyy toimittajana, käsikirjoittajana ja teatteriohjaajana.

Jokaiselle ulkopolitiikkaa, politiikkaa ja Nato-keskustelua pidempää seuranneelle on selvää, että otsikon koko idea hutera ja kaukana reaalimaailmasta. Ensinnäkään suomalaiset ei odota innokkaasti Natoa vaan kokevat Venäjän uhan takia olevan tarpeen hakea jäsenyyttä. Eikä Suomi ole neito eikä Natollakaan ole sukupuolta.

Kirjoittaja jatkaa hurjaa sukupuolittamista tekstissä. Hänen mukaansa Nato-maiden johdossa "on ollut ja tulee aina olemaan helvetin pahoja ukkoja". Hieman myöhemmin hän kirjoittaa sinkkiarkussa palaavista nuorista miehistä.

On aika erikoista kutsua miehiä helvetin pahoiksi ja nähdä nuorten miesten paikka sinkkiarkuissa.

Kirjoittaja on tukevasti juuttunut menneisyyden sukupuolimaailmaan, sillä nykyisin läntisten demokratioiden johdossa on pääministereinä ja ministereinä paljon naisia. He ovat myös Naton poliittisen päätöksenteon avainpaikoilla.

Maanpuolustusvelvollisuus puolestaan kuuluu molemmille sukupuolille vaikka tähän saakka asevelvollisuuden suorittaminen on koskenut vain nuoria miehiä ja reservi miehiä. Tulevaisuudessa sen tulisi koskettaa samalla tavalla nuoria naisia ja naisia. Sukupuolineutraalin asevelvoliisuuden pitäisi olla yhteiskunnan tasa-arvoisena tavoitteena, vaikka kolumnisti sen jostakin syystä unohtaa mainita.

Vai ajatteleeko kolumnisti Kuparinen niin sukupuolittuneen vanhanaikaisesti, että Suomen nuorten ja vanhempien miesten tehtävä olisi Venäjän hyökätessä jäädä puolustamaan kotimaataan mutta naiset lähtevät maasta pois turvaan vaikkapa Kanadaan.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta