Pekka Mervola Huomioita Punaproffa jatkaisi Neuvostoliiton taskusta Venäjän vasalliksi

Tampereen yliopiston journalistiikan ex-professori Kaarle Nordenstreng jatkaa provokatiivisella yhteiskunnallisella linjallaan. Uusvasemmistolaiseen ja älykkövasemmistolaiseen rintamaan kuulunutta Nordenstrengia kutsuttiin aikanaan punaprofessoriksi ja jopa Suomen vaarallisimmaksi mieheksi (Yhdysvaltojen lähettiläs). Nordenstreng oli Neuvostoliiton taskussa olleen kansainvälisen IOJ-toimittajajärjestön pitkäaikainen puheenjohtaja (1976-1990).

Nyt Nordenstreng tuntuu ajattelevan maailmasta kuin jatkumona Venäjän toivomalla tavalla. Tämä on paradoksaalista, sillä kommunistinen Neuvostoliitto on muuttunut nykyiseksi kovan kapitalistiseksi yksinvaltiudeksi Venäjäksi.

Nordenstreng ei toki ole ainoa entinen tai nykyinen vasemmistolainen tai uusvasemmistolainen, jolla on outoa sympatiaa Venäjää kohtaan tai ehkä todellisuudessa suurta vieroksuntaa läntisiä demokratioita, kuten Yhdysvaltoja (vaikka Nordenstreng aikanaan mieluusti Ford Mustangilla kurvailikin), kohtaan.

Nordenstreng kirjoitti ensin pääsiäissunnuntaina facebookissa pitkät lainaukset Pekka Visurilta. Näissä lainauksissa hän korosti Paasikiven ja Kekkosen valtiomiesmäisyyttä ja Suomen puolueettomuutta. Kirjoituksen hän lopetti kysymykseen, mihin mahtaa sijoittua nykyinen valtiojohtomme?

Tiistaina Nordenstreng jatkoi kirjoittamista otsikolla: Pääsiäisen jälkeen. Siinä hän kirjoitti: "Hämmästelen ja yritän ymmärtää tätä muutosta, vaikka itse en tunne olevani siinä virrassa mukana." Hän viittasi tällä suomalaisten mielipiteen muuttumiseen Naton jäsenyyttä kannattavaksi.

Nordenstreng muistutti suomalaisten suuren enemmistön aikaisemmin kannattaneen liittoutumattomuutta. On mielenkiintoista, että hän puhuu edelleen liittoutumattomuudesta, vaikka Suomi ei sitä ole ollut enää vuosikymmeniin. Liittyessään vuonna 1995 Euroopan unionin jäseneksi, Suomi luopui tosiasiallisesti liittoutumattomuudesta.

Nordenstreng moittii hallituksen turvallisuusselontekoa. "Haloo, eikö selonteko ole tässä tilanteessa nimenomaan tarkoitushakuinen tilaustyö Natoon hakeutumisen puolesta!"

Nordenstreng moittii myös presidenttiä ja hallitusta reaktiivisuudesta ja linjattomuudesta. "Presidentin ja hallituksen ohjastama eduskunta on kovalla kiireellä hylkäämässä huolellisesti valmistellun ja vasta viime vuoden lopulla vahvistetun turvallisuuspoliittisen linjauksensa. Se oli tarkoitettu kestämään juuri nykyisen kaltaiset tilanteet."

Nordenstren unohtaa sujuvasti linjaan kuuluneen Nato-option. Juuri tällaisia tilanteita varten Nato-optio oli olemassa. Eli kun tilanne tai Venäjän käytös täysin muuttuisi, Suomi voisi hakea Naton jäsenyyttä. Nyt suomalaiset haluavat tuon option lunastaa.

Nordenstreng haluaisi sulkea silmät todellisuudelta ja elää menneisyydessä. Ja ilmeisesti alistua Venäjän vasalliksi. Neuvostoliiton vasallina hän jo hyvin oppi aikanaan elämään.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut