Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Piritta Rantasen kansanedustajakolumni | Perhe-elämän ja työn yhdistämisen pitää olla mahdollista

Tänä viikonloppuna monissa kodeissa vietetään äitienpäivää. Oikein paljon onnea kaikille äideille, mummoille ja isoäideille. Olette todella oman päivän ansainneet. Äidin rooli on perinteisesti koettu suureksi, usein äiti on koko perheen koordinaattori.

Perheet muuttuvat ja ovat yhä enemmän erilaisia. Meillä on ydinperheitä, yhden vanhemman perheitä ja uusioperheitä, jokainen saa määritellä omaan perheeseen kuuluvat jäsenet ihan itse. Olemme kulkeneet pitkän matkan kohti tasa-arvoista vanhemmuutta, ja tämän myötä ovat myös yhteiskunnan tarpeet muuttuneet.

Hallituksen aktiivisen politiikan avulla työllisyytemme on noussut ennätyskorkealle tasolle ja avoimia työpaikkoja oli auki ennätyksellisen paljon. Työllisyyden kehittyminen positiiviseen suuntaan on taloutemme kannalta merkittävimpiä asioita, hyvällä työllisyysasteella varmistamme hyvinvointivaltiomme rahoituspohjan.

Muuttuvassa maailmassa myös työelämän ja politiikan toimien on kyettävä tarkoituksenmukaisiin ja ketteriin ratkaisuihin. Työpaikat voivat sijaita toisella paikkakunnalla kuin koti, tai toisen vanhemman koti on toisella paikkakunnalla. Yhteiskunnan palveluiden ja rakenteiden on oltava sen kaltaisia, että ne huomioivat perheiden erilaiset tarpeet mm. verotuksessa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja harrastuksissa.

Työaikoja pitää voida sovittaa arkeen, koska perheiden tilanteet ovat erilaisia.

Siksi nyt olisikin todella tärkeä löytää niitä pieniäkin ratkaisuja, joilla voisimme auttaa ihmisiä työllistymään ja samalla pidämme huolta nykyisistä työpaikoista. Käytännössä nämä toimet voivat olla mahdollisimman joustavaa päivähoitoa, koulukyytien mahdollistamista molempien vanhempien luota tai vaikka osa-aikatyön ja etätyön tekemistä. Tarvitsemme yksilöllisiä ratkaisuja.

Puhumme paljon siitä, kuinka työn tekemisen on aina oltava työntekijälle kaikkein kannattavin ratkaisu. Samaan aikaan, kun polttoaineiden hinnat tuntuvat karkaavan käsistä, meidän on kyettävä varmistamaan perheenjäsenten mahdollisuus ottaa työtä vastaan kauempaakin ja kulkemaan työssä, vaikka julkista liikennettä ei olisi saatavilla.

Valtio ei kuitenkaan voi yksin ratkaista näitä ongelmia. Yritysten on kannettava tässä kokonaisuudessa oma osuutensa.

Työn ja perhe-elämän yhdistäminen pitää olla mahdollista, ja perheiden erilaisia tilanteita tukevaa. Se tarkoittaa käytännössä työaikojen sovittamista arkeen.

Myös itse työn ja työpaikan ilmapiirin on oltava kannustava ja positiivinen, ja suuri merkitys on myös toimivilla lastenhoitojärjestelyillä.

Onnistuaksemme näissä kaikissa asioissa, tarvitsemme siis jatkossa parempaa yhteistyötä niin perheiden, yritysten kuin valtionkin välillä.

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Keski-Suomesta.