Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juho Kauton kansanedustajakolumni | Valtion apua tarvitaan elinkustannusten noustessa

Polttoaineen korkea hinta kurittaa tällä hetkellä suomalaisia etenkin sellaisilla alueilla, joilla ei ole kattavaa joukkoliikennettä.Monen päivittäinen liikkuminen ja elinkeinot ovat vaarantuneet, ja kuljetusala on hätää kärsimässä. Viime aikoina myös ruoan hinta on lähtenyt voimakkaaseen nousuun.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on nostanut polttoaineiden hinnat pilviin, mutta ongelma ei johdu yksistään sodasta. Jo viime vuoden puolella öljyn maailmanmarkkinahinta lähti nousuun, kun koronapandemian helpottaminen kasvatti öljyn kysyntää.

Meille päättäjille tulee paljon painetta polttoaineveron ja jakeluvelvoitteen alentamiseksi. Hallitus onkin alentamassa jakeluvelvoitetta väliaikaisesti. Toimenpiteen on arvioitu alentavan dieselin pumppuhintaa 12 senttiä litralta, ja se vaikuttanee myös bensan hintaan. Jakeluvelvoitteen väliaikaista alentamista puoltaa se, ettei sillä ole vaikutuksia valtiontalouteen.

Polttoaineveron kohdalla kysymys on vaikeampi. Polttoaineveron kertymä on miljardiluokkaa ja sillä osaltaan rahoitetaan hyvinvointipalvelujemme. Pieni veroale ei välttämättä näkyisi pumppuhinnoissa, ja suurella veroalella on tuhoisia seurauksia valtiontalouteen. Onkin keskeistä suunnata korjaavat toimenpiteet pienituloisille, autoa työmatkoihin tarvitseville ja kuljetusalan yrityksille.

Hintojen nousu aiheuttaa harmia erityisesti pienituloisille.

Eduskuntakäsittelyyn on pian tulossa hallituksen esitys suorasta kustannustuesta kuljetusalan yrityksille, johon on varattu 75 miljoonaa euroa.

Tällä viikolla eduskunnassa puolestaan on käsitelty työntekijöiden matkakuluvähennyksen korotusta. Korotus olisi voimassa tämän vuoden loppuun ja helpottaisi osaltaan työssäkäyvien kohonneita polttoainekustannuksia.

Hintojen nousu aiheuttaa harmia erityisesti pienituloisille, joiden talous on muutoinkin veitsenterällä. Vasemmistoliiton vaatimuksesta hallitus päätti kehysriihessä elinkustannusten nousun osittaisesta kompensoinnista pienituloisimmille suomalaisille.

Ylimääräinen indeksitarkistus ensi elokuusta alkaen korottaa suurinta osaa kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia noin 3,5 prosenttia. Toimia tarvitaan lisää, mutta tämä tuo edes pientä helpotusta kaikista pienituloisimpien arkeen.

Olemme hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa liikennepolttoaineen, energian ja myös ruoan kallistuessa. Hallitus tekee parhaansa, jotta ahdinko helpottuu, mutta keinot ovat rajalliset haastavassa taloustilanteessa.

Haastavuutta lisää se, että meidän on päästävä fossiilisista polttoaineista eroon mahdollisimman nopeasti. Olen kuitenkin vakuuttunut, että selätämme tämänkin erittäin vaikean tilanteen.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Keski-Suomesta.