Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riitta Mäkisen kansanedustajakolumni | Hallitus turvaa viennin edellytyksiä ja suomalaisten ostovoimaa

Jyväskylässä käytiin Teollisuusliiton tilaisuudessa hyvää keskustelua Ukrainan sodan vaikutuksista Suomen taloudelle ja työllisyydelle. Suurin osa keskisuomalaisista yrityksistä on välttynyt toistaiseksi vakavilta tuotantohäiriöiltä.

Avainkomponenttien saannin katkeaminen voi kuitenkin pysäyttää tuotannon äkillisesti, sillä sodan heijastevaikutukset voivat olla ennakoimattomia ja nopeita. Esimerkiksi Valtralle merkittäviä ovat Saksan autoteollisuuden alihankkijoiden sivuvirrat. Metsäteollisuudelle raakapuun ja energian riittävyys on elintärkeää.

Monille toimijoille Venäjän viennin loppuminen edellyttää korvaavien kauppasuhteiden rakentamista.

Teollisuuden tilausmäärä oli viime vuoden lopulla erinomainen. Se kannattelee Suomen vientiä pitkään, jos isot häiriöt vältetään.

Tarvittaessa lisätoimiin on valmius.

Myös työllisyys jatkaa TEM:n tuoreen katsauksen perusteella kasvuaan. Keskisuomalaiselle teollisuudelle virtaa sodan myötä uusia tilauksia puolustushankintojen ja yhä kiihtyvän vihreän energiasiirtymän vuoksi. Keski-Suomessa tämä voi tuoda uutta työtä esimerkiksi Patriaan ja Moventakselle ja hyödyttää kasvavaa biotalouden klusteria.

Suomen varmuusvarastojen tilanne on hyvä. Tulee kuitenkin selvittää, onko varastointivelvoitteen ulkopuolella joitain kriittisiä raaka-aineita tai komponentteja ja millainen on yritysten valmius hankkia niitä varastoon.

On kriittistä, että Suomi irrottautuu etenkin Venäjältä tuodusta fossiilisesta polttoaineesta. Teollisuudelle tärkeää on metsähakkeen ja kaasun tuonnin korvaaminen.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on tehnyt vahvoja toimia energiaomavaraisuuden ja teollisuuden toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tuontikaasun korvaaminen, sähköistämistuki ja investointien ja innovaatioiden jouduttaminen on nyt välttämätöntä.

Osaavan työvoiman saamiseksi panostetaan erityisesti koulutukseen ja työperäisen maahanmuuton edistämiseen. Myös kansallista t&k-rahoituksen nostamista viedään vahvasti eteenpäin. Kehittyvien teknologioiden käyttöönoton rooli on merkittävä.

Suomalaisten ostovoima on turvattava inflaation keskellä. Jakeluvelvoitteen keventäminen, eläkeindeksiin sidottujen etuisuuksien aikaistettu indeksitarkistus, kotitalouskohtaisesti räätälöity kompensaatio ja energiatehokkuutta lisäävien muutostöiden tukeminen on tärkeää.

Tarvittaessa lisätoimiin on valmius. Vakava huoli liittyy turbulenssiin työmarkkinoilla ja tarve keskitetylle sopimukselle näyttää vain kasvavan.

Ennustettavuus ja vakaus on viime kädessä kasvun, työllisyyden, kilpailukyvyn ja vientiteollisuutemme kivijalka. On viisautta sitä vaalia.

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Keski-Suomesta