Pekka Mervola Huomioita Suomen kansa äänesti viime vaaleissa viisaasti oikean hallituksen

Suomen kansa on viisasta. Kansalaiset osasivat viime eduskuntavaaleissa äänestää sellaisia puolueita, että maahan muodostui sellainen hallitus, joka osaa elvyttää ja jakaa rahaa paremmin kuin mikään muu ajateltavissa oleva hallituskokoonpano olisi osannut.

Viimeiset kolme vuotta sellaista hallitusta on tarvittu.

Tälle hallituskaudelle on osunut kolme suurta kriisiä. Ensin oli koronakriisi. Se hoidettiin elvyttämällä. Yrityksiä ja ihmisiä tuettiin.

Sitten tuli Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen aiheuttama turvallisuuskriisi. Siihen vastattiin lisäämällä puolustusvoimien rahoitusta. Ja elvyttämällä hoidetaan sodan talousseurauksia.

Nyt on sähkökriisi ja energiakriisi.

Hallitus kertoi torstaina budjettiriihen tiedotustilaisuudessa hätäavusta, jota se jakaa sähkölämmittäjille (alvin alennus, verovähennys ja sähkötuki). Lisäksi rahaa jaetaan lapsiperheille (ylimääräinen lapsilisä ja varhaiskasvatusmaksujen alennus). Listalla oli myös monia muita alennuksia ja etuja. Esimerkiksi joukkoliikennelippujen arvonlisävero nollataan muutamaksi kuukaudeksi ensi vuoden alussa.

Tiedotustilaisuudessa hallituksen ministerit puhuivat seuraavassa järjestyksessä: pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.). Jokainen sai kertoa tiedotustilaisuudessa, mihin hyviin kohteisiin valtio rahaa nyt jakaa, jotta kriisistä selvitään. Sen he tekivät hyvin tiedotustilaisuudessa.

Hallitus osaa jakopolitiikan.

Valtiovarainministerin mukaan ensi vuoden budjetti vaatii 8,1 miljardin euron lisävelan ottamista.

Valtiolla on ensi vuoden jälkeen velkaa 146 miljardia euroa.

Ensi huhtikuussa on seuraavat eduskuntavaalit. Silloinkin kansalaiset osaavat varmaan äänestää maahan viisaasti hallituksen.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta