Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Pekka Mervola Miksi pankinjohtajista on tullut tuntemattomia ja mitäänsanomattomia?

Savolaiset ovat menossa kohti suurta pankkifuusiota, kun eteläsavolainen Suur-Savon Osuuspankki ja pohjoissavolainen Pohjois-Savon Osuuspankki aikovat yhdistyä. Savolaisen vallan keskittyminen Kuopioon nostaa vaikutusvaltaista vastustusta.

Vaikuttavan uran Mikkelin Kaupunkilehden, Länsi-Savon ja Sisä-Suomen Lehden päätoimittajana sekä Kauppalehden toimituspäällikkönä, Taloussanomien uutispäällikkönä ja Keskisuomalaisen taloustoimituksen esimiehenä tehnyt Tapio Honkamaa kritisoi suunniteltua fuusiota: Eteläsavolaisten vuosikymmeniä keräämä pankkiomaisuus ryövättäisiin Pohjois-Savoon. Eteläsavolaisista tulisi vaikutusvallattomia sivustakatsojia.

Honkamaan mielestä pankki on Etelä-Savolle henkisesti ja taloudellisesti tärkeä tukipilari. Oma pankki tukee todennäköisemmin eteläsavolaista kulttuuria ja urheiluelämää kuin ylimaakunnallinen pankki.

Pankin johto on nyt omassa maakunnassa. Etelä-Savossa on hyväpalkkaisia pankin työpaikkoja. Fuusiossa johto liukuu hiljalleen Kuopioon.

Eteläsavolaiset pelkäävät Kuopion hotkaisevan vallan ja varat.

Keski-Suomessa on kokemusta ylimaakunnallisista ratkaisuista yrityksissä ja julkisella puolella. Kummastakaan ei ole paljoa hyvää sanottavaa.

Jyväskylän Energia oli aikoinaan näkyvä sähkönmyyjä Keski-Suomessa. Hippoksen jäähalli oli Synergia-areena. Sitten sähkön myynti siirtyi monen yhtiön yhteiseen yhtiöön Väreeseen. Se on Keski-Suomessa ollut näkymätön. Pääkonttoripaikalla Kuopiossa jalkapallon keskuskentästä tuli Väre Areena. Sinne ne keskisuomalaisten markkinointirahat menivät.

Julkisella puolella Keski-Suomi yhdistyi aikanaan Sisä-Suomen poliisilaitokseksi Pirkanmaan kanssa. Poliisin johto katosi Keski-Suomesta ja päällikkötehtävät kertyivät Tampereelle. Tänne jäi kenttäväkeä.

Osuuspankeissa on menossa keskittymiskehitys. Maamme suurin osuuspankki syntyi, kun Uudenmaan, Helsingin Seudun ja Itä-Uudenmaan Osuuspankki yhdistyivät Uudenmaan Osuuspankiksi. Tämä on luonnollista maakuntapankkien syntymiskehitystä.

Savolaisten pankkihankkeen suuri päivä on torstaina. Yhdistyminen tapahtuu, jos vähintään kaksi kolmasosaa pankkien edustajistoissa kannattaa yhdistymistä. Yhdistyminen ei olisi maakuntapankkikehitystä vaan siinä kasvetaan ylimaakunnalliseksi. Juuri siinä piilevät ongelmat. Pankki menettää maakunnallisen kotinsa ja muuttuu kasvottomaksi rahalaitokseksi.

Kuka tuntee enää pankinjohtajia? Aikanaan jyväskyläläiset tiesivät KOPin, SYPin, Säästöpankkien ja Osuuspankkien paikalliset pankinjohtajat. He esiintyivät uutispalstoilla yhteiskunnallisissa asioissa.

Nyt kukaan ei tiedä, kuka on Nordean tai Dansken pankinjohtaja Jyväskylässä. Vain Keski-Suomen Osuuspankin Pasi Sorrin osa tunnistaa. Sama koskee koko maata. Nordean ja Dansken ykköspomot ovat mitäänsanomattomuuksia suomalaisille.

Pankki on nykyisin taskussa ja joillakin vielä seinässä. Pankkien yhteiskunnallinen rooli on kadonnut. Sen rippeet voivat kadota osuuspankeista, jos ne siirtyvät ylimaakunnallisiksi jättipankeiksi. Etelä-Savossa pankkifuusion järkevyyttä kyseenalaistaa Honkamaan lisäksi vaikkapa entinen osuuskauppapomo Leo Laukkanen ja ex-kansanedustaja Olli Nepponen (kok.).

Kirjoittaja on päätoimittaja.