Pekka Mervola Huomioita Helsinki-vihaa vai toisin päin?

Helsingin Sanomat kirjoitti (verkkolehti 5.9. kello 2.00) lavean jutun, jossa kerrottiin, että "näistä syistä Suomessa kytee Helsinki-viha". Lehti kysyi lukijoiltaan, mikä helsinkiläisissä ärsyttää. Ja listalle nousi kiire, elitistinen elämäntapa ja ylpeys.

Tutkija sitten todisti jutussa, että pääkaupungin ja muun maan välinen suhde on aina jännitteinen eikä ilmiö esiinny vain Suomessa.

Keskisuomalainen kertoi eilen (5.9. kello 6.00) verkkolehden jutussa, että pientä kettuilua jotkut ovat havainneet helsinkiläisiä kohtaan. Keskisuomalaisen haastattelemat ihmiset eivät silti ole Helsinki-vihaa havainneet eivätkä siihen törmänneet. Keskisuomalaisen juttu oli vastaus Helsingin Sanomien aikaisempaan (22.8.) juttuun, jossa nostettiin Helsinki-viha keskusteluun.

Silloin Helsingin Sanomat esitteli Jyväskylään opiskelemaan tulleen helsinkiläisen henkilön, joka kertoi kohtaamastaan ”Helsinki-vihasta".

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja tviittasi muutama päivä sitten ahkerasti hallituksen budjettiriihessä esitellystä itäisen ja pohjoisen Suomen opintolainatuesta.

Hallituksen linjauksen mukaan 25 paikkakunnalla opintolainasta voisi saada jopa 8 800 euroa anteeksi. Näin tuettaisiin koulutetun väestön hakeutumista myös syrjäseuduille.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra hermostui hallituksen esityksestä. Hän kirjoitti: "Niin käsittämätöntä ja typerää. Tämä jatkaa pääkaupunkiseudun törkeää kyykyttämistä. Hävettää"

Ja jatkoi: "Nyt Suomen keskustan vaatimuksesta päätettiin antaa opintolainahyvitys jos päättää muuttaa keskustan kannatusalueelle."

Lopulta keskustelu Twitterissä meni syvälle ja yhdelle keskustalijalle vastauksena Diarra kirjoitti: "Mun puolesta kaikki saa runkata aivan missä huvittaa, mutta ei hallituksen kuulu rahalla kannustaa ihmisiä runkaamaan juuri Lieksassa".

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan sanoja voisi ehkä pitää vihamielisenä muuta Suomea kohtaan, ainakin Lieksaa.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.

Lue lisää aiheesta