Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jenni Suutarin vierailijakolumni | Avoimen väylän kasvattaminen edellyttää väyläopintojen maksuttomuutta

Ylioppilaskunnat viettävät tänään maksuttoman koulutuksen päivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa maksuttoman korkeakoulutuksen merkityksestä suomalaiselle yhteiskunnalle. Ylioppilaskuntien yhteinen vaatimus on, että opiskelijavalinnan maksuttomuus turvataan myös avoimen väylällä.

Vaatimus on aiempaa tärkeämpi, sillä korkeakoulutuksen maksuttomuuden periaatetta on rapautettu lisäämällä avoimen yliopiston merkitystä väylänä yliopistoon.

Jyväskylässä yliopisto tavoittelee 15 prosentin sisäänottoa tutkintokoulutukseen avoimen väylältä, mikä lisäisi merkittävästi maksullista reittiä tulevien opiskelijoiden määrää.

Yliopistoja edustava työnantajajärjestö Sivistystyönantajat ilmoitti viime viikolla tavoittelevansa avoimen korkeakoulutuksen maksuttomuuden lisäämistä.

Maksuton koulutus on tasa-arvoisen yhteiskunnan perusta.

Järjestö ehdotti, että avoimen korkeakoulun opintomaksujen hintakatosta luovutaan ja avoimelle korkeakoululle annetaan tutkinnonanto-oikeus.

Tavoitteet avoimen korkeakoulun maksullisuuden lisäämisestä ja avoimen väylän kasvattamisesta ilman väyläopintojen muuttamista maksuttomiksi ovat vaarallisia, sillä toteutuessaan ne asettavat hakijoita eriarvoiseen asemaan sosioekonomisen taustan perusteella.

Monilla aloilla avoimen väylän kautta opiskelemaan pääseminen edellyttää jopa vuoden mittaisia maksullisia opintoja, mikä voi kustantaa opiskelijalle jopa yli tuhat euroa. Tämä rikkoo räikeästi yliopistolaissa säädettyä opiskelijavalinnan maksuuttomuusperiaatetta.

Tämän lisäksi myös yliopistolaissa säädetty periaate opetuksen maksuttomuudesta rikkoutuu, sillä avoimessa suoritetut opinnot hyväksiluetaan tutkintoon, jolloin opiskelija on suorittanut osan opinnoistaan maksullisesti.

Avoimen väylässä on monia positiivisia puolia. Se tuo monipuolisuutta korkeakouluun hakeutumiseen ja mahdollistaa hakemisen myös niille, joilla ei ole yleistä korkeakoulukelpoisuutta.

Oikein toteutettuna väylä myös lisää korkeakoulutuksen saavutettavuutta. Edellytyksenä avoimen väylän kasvattamiseen tulisi kuitenkin olla opintojen maksuttomuus. On myös varmistettava, että hakeutumisen opintopistevaatimuksia kohtuullistetaan, eikä avoimella yliopistolla ole jatkossakaan tutkinnonanto-oikeutta.

Maksuton koulutus on tasa-arvoisen ja vakaan yhteiskunnan perusta. Maksuttomuus tasaa eroja yhteiskuntaluokkien välillä ja mahdollistaa korkeakoulutukseen pääsyn myös niille, joilla ei olisi siihen muuten varaa. Maksullisuus puolestaan lisää perhetaustan vaikutusta korkeakouluun pääsyssä. Saavutettava koulutusjärjestelmä on sellainen, jossa tausta ei sulje koulutuspolulta ovia.

Kirjoittaja on JYYn hallituksen varapuheenjohtaja.