Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painetun Keskisuomalaisen jakelussa on tänään ongelmia, eivätkä kaikki tilaajamme valitettavasti saa lehteä ajoissa. Tämän vuoksi näköislehtemme on avattu vapaasti luettavaksi.

Pekka Mervola Huomioita Tasa-arvojärjestöjen maailmankuva on kovin vanhoillinen ja yksisilmäinen

Pyhäinpäivänä on hyvä kunnioittaa omia menneitä läheisiä ja sukulaisia mutta sen lisäksi muistaa Ukrainan sodassa kuolleita kymmeniätuhansia lapsia, naisia, miehiä, vanhuksia, siviileitä ja sotilaita.

Ukrainan sota on tämän vuosituhannen järkyttävin yksittäinen ihmisen aiheuttama tapahtuma Euroopassa. Sota on tuhonnut monien ukrainalaisten elämän vuosiksi sekä tappanut ja vammauttanut perheistä ihmisiä.

UN Woman otti viime keskiviikkona kantaa Ukrainan sotaan ja siellä tapahtuvaan tappamiseen. UN Woman kutsuu itseään YK:n tasa-arvojärjestöksi.

UN Womanin kansainvälinen julkilausuma kuului: "Kaikista vuonna 2021 tapetuista toimittajista 11 prosenttia oli naisia. Vuonna 2020 osuus oli kuusi prosenttia. Kansainvälisenä toimittajiin kohdistuvien rikosten päivänä sanokaamme ääneen: Lakatkaa ottamasta naistoimittajia kohteiksi."

On hyvä kiinnittää huomiota siihen, että toimittajia ja ihmisiä tapetaan.

Kannanottoa ei kuitenkaan voi pitää tasa-arvon mukaisena. Pikemminkin se on yksisilmäinen ja ahdasmielinen. Siinähän kehotetaan lopettamaan naistoimittajien tappaminen mutta ei kehoteta lopettamaan muita sukupuolia olevien toimittajien, esimerkiksi miestoimittajien, tappamista, vaikka sodassa tapetuista toimittajista 89 prosenttia on miehiä. UN Womanin näkökulma on sukupuolisesti sortava.

Näin vainajien muistopäivänä on ikävä muistutella, että Ukrainan sodassa kuolee lasten ja naisten lisäksi paljon miehiä. Kuolleista moni on ollut sotilaana rintamalla täyttämässä yhteiskuntien miehille asettamaa velvollisuutta. Asevelvollisuusikäisillä miehillä ei juuri ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin antaa henkensä kuolemanvaaran alle. Suurin osa sodassa kuolleista on miehiä. Moni heistä on nuori ja monella heillä olisi pitänyt olla elämän edessä. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa asevelvollisuuden tulisi olla sukupuolineutraali velvollisuus.

Olisi hienoa, jos myös tasa-arvojärjestöt hiljalleen modernisoituisivat yhteiskunnassa eivätkä ne olisi yhden sukupuolen äänitorvia. Eivätkä näkisi yhteiskuntaa vanhojen roolimallien kautta. Modernissa yhteiskunnassa tasa-arvon tulisi koskea kaikkia sukupuolia.

YK:n tasa-arvojärjestön UN Womanin Suomen hallituksessa on kahdeksan naista ja yksi mies. Sen senior advisor -jäseneksi on nimetty kaksi naista.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehti-ihmisen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.