Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painetun Keskisuomalaisen jakelussa on tänään ongelmia, eivätkä kaikki tilaajamme valitettavasti saa lehteä ajoissa. Tämän vuoksi näköislehtemme on avattu vapaasti luettavaksi.

Pekka Mervola Huomioita Keski-Suomeen tuli jälleen miljonäärivyöry, vaikka palkkamiljonäärejä on vain yksi

Verotiedot kertovat aikojen muutoksesta. Vielä muutama vuosikymmen sitten Keski-Suomi oli aika köyhä maakunta. Miljonäärejä ei juurikaan ollut eikä verolistoilla näkyviä suuria varallisuuksia. Verotilastojen kärjessä oli pankinjohtajia tai vastaavia. Nyt he eivät enää kipua verolistoilla oikein edes suurennuslasilla löydettäviksi, mutta miljonäärejä on ilahduttavan paljon.

Keski-Suomessa nousi verolistoille viime vuonna 46 miljonääriä. Moni heistä on aika tuntematon kasvo maakunnan asukkaille eikä heitä nähdä päivittäin eikä aina edes vuosittain lehtikuvissa. Yllättävän moni miljonääri on taustaltaan tekniikan tai it-sektorin ihminen. Ja kaiken taustalla näkyy yliopisto. Nämä miljonääritulot saaneet ihmiset ovat yleensä käyneet yliopistossa ja sieltä ponnistaneet jollakin idealla pitkälle. Sitten kun yritys on myyty, he näkyvät verolistalla.

Miljonäärit keskittyvät Suomessa pääkaupunkiseudulle ja yliopistokaupunkien ympärille. Jakolinja on raaka. Ilman yliopistoa olevat keskuskaupungit ja maakunnat jäävät ilman suurituloisia ja miljonäärejä. Kierre vie näitä alueita alaspäin. Onneksi Keski-Suomi näyttää menevän ylöspäin. Vaikkapa Pohjois-Savo on jo karistettu kannoilta ja Etelä-Savo ei enää näy edes taustapeilistä. Etelä-Pohjanmaakin alkaa näyttää lattealta. Pirkanmaa on vain väkilukunsa verran vahvempi verotilastoissa ja Oulun suunnan etumatka lyhenee.

Eniten miljonäärejä oli viime vuonna Uudellamaalla, yhteensä 794. Sitten tulee vanhan pääoman Varsinais-Suomi eli Turun seutu 110 miljonäärillä, Tampereen maakunta eli Pirkanmaa 99 miljonäärillä ja Pohjois-Pohjanmaa eli Oulun seutu 70 miljonäärillä. Viidentenä onkin sitten Keski-Suomi 46 miljonäärillä.

Maakuntien miljonäärilista jatkuu: Pohjanmaa 35, Pohjois-Savo 25, Etelä-Pohjanmaa 24, Pohjois-Karjala 22, Päijät-Häme 21, Satakunta 16, Kymenlaakso 13, Kanta-Häme 12, Lappi 11, Ahvenanmaa 9, Etelä-Savo 5, Kainuu 5, Etelä-Karjala 4 ja Keski-Pohjanmaa 4.

Palkkatulomiljonäärejä Suomessa on vain 193. Heistä 170 asuu Uudellamaalla. Muualla Suomessa palkkatulot putoavat todella selvästi verrattuna pääkaupunkiseutuun, sillä Varsinais-Suomessa palkkatulomiljonäärejä on vain 6, Pirkanmaalla 5, Pohjois-Pohjanmaalla 4, Pohjois-Savossa 3, Kanta-Hämeessä 3, Keski-Suomessa 1 ja Ahvenanmaalla 1.

Miljonäärilistan kärkipäässä veroprosentit ovat yleensä suomalaisittain hyvin kohtuullisia, sillä siellä jyräävät pääomatulot. Esimerkiksi Keski-Suomen 46 miljonääristä vain neljän veroprosentti alkaa nelosella tai vitosella. Muilla veroprosentti alkaa kolmosella.

Sama ilmiö on verolistojen kärkipäässä kaikkialla Suomessa. Veroprosentti on verolistan kärkipäässä yleensä jokin kolmosella alkava luku ja joillakin vain kakkosella alkava luku. Suomessa palkka- eli ansiotulot verotetaan keskituloisten ja suurituloisten tuloluokissa korkeammalla prosentilla kuin pääomatulot. Pienituloisilla tilanne voi olla päin vastoin.

Kokonaisuudessaan voi sanoa, että kehitys on vienyt Keski-Suomea hyvään suuntaan. Miljonäärien määrän kasvu kertoo tästä. Miljonäärilista myös elää lähes joka vuosi, joten uusia suuria onnistumisia tulee maakuntaan vuosittain. Jyväskylän yliopisto on tässä kehityksessä aivan ratkaisevassa roolissa.

Toisaalta vanhaa pitkäaikaista pääomaa maakunnassa on vielä vähän. Sitä on nyt onneksi alkanut muodostua, ja se saattaa pikkuhiljaa näkyä hyvinä investointeina tämä alueen kehitykseen.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehti-ihmisen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.