Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juho Kauton kansanedustajakolumni | Kepulointi ei onneksi kannata politiikassa

Hallituksen lopputaivalta ovat leimanneet vahvasti erilaiset erimielisyydet. Erimielisyyksissä on ollut jatkuvasti esillä yksi yhteinen nimittäjä, keskusta.

Keskusta on halunnut profiloitua asettumalla eduskuntakäsittelyissä hallituksen esityksiä vastaan kuten esimerkiksi luonnonsuojelulaissa. Näin siitäkin huolimatta, että kompromissi oli hallituksen sisällä neuvoteltu esitystä annettaessa.

Viiden puolueen hallituksessa on erilaisia mielipiteitä asiassa kuin asiassa. Tämä on luonnollista ja mielestäni myös suomalaisen päätöksenteon vahvuus.

On ehdottomasti hyvä, että meillä on aito monipuoluejärjestelmä ja saamme myös yhteisiä päätöksiä, sillä näin tulemme huomioitua monimutkaisten asioiden eri puolet. Läheskään aina tulokset eivät vastaa täysin omia tavoitteita mutta usein omat tavoitteemme ja näkökulmamme ovatkin hyvin kapeita.

Mielipide-erot ovat suomalaisen päätöksenteon vahvuutta.

Hallituksessa eivät siis kaikki päätökset voi miellyttää jokaista eduskuntaryhmää, saatikka jokaista kansanedustajaa. Olen ollut itsekin usein tilanteessa, jossa päätökset olen joutunut nielemään katkeran kalkin kera. Näin on tapahtunut hallituksen esityksien osalta mutta myös oman eduskuntaryhmäni sisällä.

Eduskunnassa toimiva enemmistöhallitus ei voi kuitenkaan toimia, mikäli joku ryhmä hakee itselleen irtopisteitä milloin missäkin asiassa. Suomen kansakin näyttää arvostavan sopimisen kulttuuria, sillä nämä keskustan irtiotot hallituksessa eivät ole näkyneet muutoin kuin kannatuksen jyrkkenevänä laskuna. Voi sanoa, että onneksi näin, sillä kyllä kansa tietää.

Ehkäpä meidän hallituksessa olevien kannattaa olla ylpeitä siitä, mitä olemme saaneet aikaan todella vaikeista ajoista huolimatta. Olemme parantaneet pienituloisten asemaa, panostaneet koulutukseen ja toteuttaneet sote-uudistuksen ja voisi kuvitella, että nämä asiat sopisivat myös keskustan arvomaailmaan.

Kyseessä on valtava muutos verrattuna edelliseen todella kovaan oikeistohallitukseen nähden, joka sekään ei saanut toimillaan keskustalaisten varauksetonta luottamusta.

Suomi tarvitsee toimivan hallituksen, sillä teemme vielä tärkeitä päätöksiä eduskuntakauden viimeisinä kuukausina Meillä on päällä suurin energiakriisi vuosikymmeniin ja tarvitsemme yksituumaisuutta, jotta sen vaikutukset saadaan edes kohtuudella hallintaan.

Suomalaisia ei kiinnosta kuka tai ketkä asiat hoitavat, kunhan ne vain hoituvat. Ei ole kenellekään kunniaksi, että alamme nostamaan omaa profiiliamme toisten kustannuksella, sillä samassa veneessä olemme kaikki ja suunta on varmasti yhteinen. Toivottavasti muistamme tämän myös eduskuntavaalien paineiden alla.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Keski-Suomesta.