Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekka Mervola Huomioita Ääni on demarin ääni, mutta kädet ovat...

"Koulutuksesta ei missään tapauksessa pidä tehdä leikkauksia. ... Meidän on saatava suunta kääntymään ihan peruskoulusta alkaen."

"Me vierastamme sanaa leikkauslista."

"On ihan selvää, että ... tavoite on, että elämme jatkossakin hyvinvointivaltiossa."

Kenen sanoja nämä ovat?

Näin sanaili tänään Helsingin Sanomien haastattelussa Elinkeinoelämän keskusliiton tuore hallituksen puheenjohtaja Harri Broman.

Sitaatit kuitenkin kuulostavat kovin pehmeiltä siihen nähden, mitä EK:n jörmyiltä puheenjohtajilta on monesti vuosikymmenten aikana kuultu. Sitaatit kävisivät lähes kenen tahansa puoluejohtajan suuhun, erityisesti demarin.

Ei pidä kuitenkaan ajatella, että Harri Broman, 61, on pehmoilija tai demari. Hän on isokokoinen mies.

Hänen isänsä kauppaneuvos Väinö H. Broman oli hymyilevä tapakonservatiivi ja maanpuolustusmies. Myös molemmat pojat, Eero ja Harri, ovat perineet maanpuolustushengen. Harri Broman on nyt suomalaisen elinkeinoelämän huipulla, vaikka ehkä veli Eero onkin ollut veljesparin aivot. Harri on kuitenkin mieluummin esillä siitä huolimatta, että hän on olemukseltaan heistä jäyhempi.

Harri Broman on Joensuussa päämajaansa pitävän AD Varaosamaailman ja Motonetin hallituksen puheenjohtaja. Vanha kauppaneuvos Broman ja pojat ovat tehneet aikamoisen suorituksen luomalla todella menestyneen kaupanalan perheyrityksen. Ansio on varmasti erityisesti poikien.

Harri Bromania on syytä onnitella. Hän nousi maakunnista EK:n hallituksen puheenjohtajaksi. Se ei ole ihan jokapäiväistä.

Ja alkuhaastattelu tänään Helsingin Sanomissa oli kokonaisuudessaan rauhallinen. Tuore puheenjohtaja ei heti luonut myrskyä ympärilleen, vaikka työmarkkinoilla käydäänkin juuri tuimia työehtoneuvotteluja ja lakoilla uhkaillaan.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.