Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekka Mervola Huomioita Keskisuomalainen pääsi Suomen Pankin seinälle – mutta lähteekö Rehn presidenttikisaan?

Pääjohtaja Olli Rehn kutsui päätoimittajia kylään Suomen Pankkiin. Pääjohtaja halusi puhua maailman, Euroopan ja Suomen taloustilanteesta, mutta ennen näitä asioita Suomen Pankin väki esitteli laveasti kuvien kanssa viime viikkoista Euroopan keskuspankin EKP:n vierailua Suomeen ja Lappiin.

26 keskuspankkiiria ja keskuspankin pääjohtaja ja johtokunta kävivät Lapin lumilla. He viettivät retriittiä, jossa pohdittiin digieuroa ja 26 asteen pakkasessa kuulemma myös urheiltiin ulkona.

Selvästikin pääjohtaja halusi kertoa päätoimittajille keskuspankin vierailusta ehkä siksi, että suomalainen media ei tapahtumaa tainnut Suomen Pankin näkökulmasta riittävästi raportoida Ja raportoinnissa ei näkynyt, että tilaisuuden isäntänä oli Suomen Pankin pääjohtaja. Suomalainen media kertoi yleensä vain EKP:n pääjohtajasta Christine Lagardesta.

Rehnin esitelmässä oli ainakin yksi viesti. Korot kipuavat huippuunsa vasta tämän vuoden lopulla ja voivat sen jälkeen pysyä vuosia lähes sillä korkeudella. Eli on turha odottaa korkojen nopeaa laskua. Riittääkö noin neljän prosentin korkotaso sitten nujertamaan inflaation niin, että palattaisiin keskustapankin noin kahden prosentin inflaatiotavoitteen tasolle. Teoreettisesti ottaen ei ehkä riitä. On esitetty näkemyksiä, että paluu nopeasti inflaatiotavoitteeseen vaatisi nyt noin 20 prosentin korkotasoa.

Sitten kysymys Rehnin presidenttiehdokkuudesta. Hän sanoi edelleen pohtivansa kysymystä ja muodostavansa kantansa kesän aikana. Samalla hän pohtii, lähtisikö hän puolueen (keskusta) vai kansanliikkeen ehdokkaaksi. Vain hybridisti kummankin? Saa nähdä, löytyykö Rehnistä särmää ja erityisesti selkeää linjakkuutta, joka tekisi hänestä oikeasti potentiaalisen presidentiksi. Nyt niitä piirteitä on vaikea nähdä, vaikka Rehn onkin sivistynyt herrasmies. Ja kävelevä politiikan lähihistorian tietopankki sekä jalkapallon fanittaja.

Ilahduttavaa oli Suomen Pankin hienoissa tiloissa nähdä, että pankki oli ostanut Samuli Heimosen teoksen (vuodelta 2017) Muuttuva paratiisi. Se oli Suomen Pankin kokoustilan seinällä (kuvassa yllä).

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.