Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekka Mervola Huomioita Marin, Lintilä, Hornetit, toimittajat, Telanne ja kaksoisstandardi

Mikä viikko! Kohuja ja kummallisuuksia tuli eteen melkein joka päivä.

Alkuviikolla katsoimme vanhaa videoklippiä (katso kuva yllä) siitä, sammalsiko elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) puhe joulukuussa eduskunnassa. Iltalehti ja Helsingin Sanomat olivat ehättävät kertomaan nimettömiin lähteisiin nojaten, että Lintilän alkoholinkäyttö on ongelmallista. Onko siis Lintilä alkoholisti? HS:n uutisointi paheksui Lintilän käytöstä.

Jotenkin palautui mieleen Helsingin Sanomien päätoimittajan Kaius Niemen eroon johtaneet tapahtumat. Aamukännissä törmäily Sanomatalon parkkihallissa johti päätoimittajan potkuihin. Helsingin Sanomien toimittajista moni kauhisteli julkisesti päätoimittajan kohtaloa. Eihän hän ole alkoholisti vaan mukava iltatilaisuuksienkin väriläikkä (katso kuva yllä, kun päätoimittaja soittaa hanuria ravintolan pöydällä).

Suurin mediauutinen viikolla oli kuitenkin ainakin Suuren Journalistigaalan cocktail-pulinoiden perusteella Alma Median toimitusjohtajan Kai Telanteen pillerikaupat Kiinasta. Asiasta uutissoi Ilta-Sanomat (katso kuva yllä). Iltalehdellä meni kolmatta päivää samaa uutista hieroessaan. Telanne sai sakkoja lähes 200 tabletin ostoistaan.

Moni mietti, mikä miestä vaivaa, kun näin paljon tabletteja piti tilata Kiinasta. Ja eikö toimitusjohtaja Telanne kehdannut niihin käydä lääkäriltä reseptiä pyytämässä. Telanne muistetaan näistä tableteista ehkä seuraavat kymmenen vuotta ja samalla aihepiiri ohitti mediaväen kiinnostavuudessaan myös Helsingin Sanomien uuden päätoimittajan valinnan.

Mediaväki muuten nautti kohtuullisen suurella prosentilla alkoholia Suuressa Journalistigaalassa. En ole nähnyt kenenkään paheksuvan julkisesti tilaisuuden alkoholinkäyttöä, vaikka ihmiset olivat tilaisuudessa työn takia ja televisiointi alkoi nautinnan jo alettua.

Ehkä kansakunnan pitäisi kelailla edestakaisin MTV:n lähettämää Suuren Journalistigaalan televisiointia ja katsoa, oliko mediaväki asianmukaisessa kunnossa.

Viikon aikana ehdittiin kertoa myös Sanna Marinin (sd.) bilettämisestä. Seiska kertoi, että pääministeri aktivoitui viime viikonloppuna bilerintamalla ja rikkoi lasin trendikapakassa. Alkoholiakin ehkä nautittiin.

Marinin tämänkertainen tapahtuma ei saanut muun median huomiota, koska Marinin pitää saada elämäänsä iloa ja valoa. Nuoremman naisen ravintolailta on nykystandardin mukaan hyvä ja ihailtava asia. Vanhemman miehen ravintolailta on tunkkaista ja mahdollisesti alkoholismia.

Ennen kaksoistandardi oli toisin. Naisille ei sallittu juuri mitään ja miehille sallittiin melkein kaikki. Nyt osa ihmistä ajattelee tämän standardin juuri päin vastoin. Osa elää myös menneessä standardissa. Todellinen tasa-arvo ja sama standardi kaikille antaa edelleen odottaa itseään.

Marin kävi viikon aikana myös vaalimatkalla maailmalla ja Jyväskylässä. Kiovassa hän lupaili toimittajan kysymykseen vastatessaan, että Suomen Horneteja voitaisiin antaa Ukrainaan. Ne poistuvat uusien F-35-koneiden tieltä tämän vuosikymmenen lopulla.

Marinin puheet saivat aikaan kohun. Puolustusvoimien johto, presidentti, puolustusministeri ja ylipäätään kukaan muu ei tiennyt pääministerin älynväläyksestä etukäteen.

Yhdysvallat on hillinnyt esimerkiksi Puolan halua lähettää hävittäjiä Ukrainaan. Hyökkäysaseita ei ole haluttu toimittaa.

Nyt Marin nosti Suomen sotahaukkojen eturintamaan ja se teki Marinista entistä enemmän kansainvälisen politiikan rokkitähden. Marin kävi myös kuolleen ukrainalaisen sotilaan hautajaisissa (kuvassa).

Lausunto on saanut myös paljon kansainvälistä huomioita. Moni suomalainen varmasti miettii samaan aikaan, kannattaako Suomen pääministerin esiintyä sotahaukkojen eturintamassa ja tehdä Suomesta eturintamamaa. Yleensä Suomessa on haluttu olla maltillisia lausunnoissa suhteessa Venäjään. Ehkä se on myös kaksoistandardia. Mutta myös viisasta.

Marinin kanssa Ukrainassa oli myös pienenä apulaisena ministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.