Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekka Mervola Huomioita Porvarihallituksesta tulee piirun konservatiivisempi

Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit kertoivat löytäneensä riittävästi yhteistä tahtoa porvarihallituksen pohjaksi. Nyt puolueet etenevät hallitusneuvotteluihin, joissa puolueiden linjoista pitäisi puristaa yhteinen kompromissi.

Neuvottelut alkavat heti vapun jälkeen tiistaina eli 2. päivä toukokuuta Säätytalolla Helsingissä. Kaikki puoluejohtajat olivat toiveikkaita sen suhteen, että neuvotteluissa löytyvät yhteiset kompromissit. Ja että hallitus syntyy.

Millainen sitten olisi Petteri Orpon johtama porvarihallitus linjaltaan?

Hallitusohjelma sen aikanaan näyttää, mutta on jokseenkin selvää, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit tuovat hallituksen ohjelmaan edellistä hallitusta konservatiivisempia sävyjä.

Kun kokoomuksessa on merkittävä konservatiivisiipi ja samoin RKP:ssä löytyy myös konservatiivista reunaa, piirun siirtymä liberaalipolitiikasta kohti konservatiivisuutta on realismia.

Mutta mitään konservatiivireunan politiikkaa hallitus varmastikaan ei tule ajamaan, siitä pitävät huolen kokoomuksen ja RKP:n liberaalisiivet. Ehkä linja asettuu tulevaisuudessa hieman aikaisempaa tasapainoisemmin keskelle.

Porvarihallituksen muodostaminen on nostattanut kritiikkiä. Viimeksi vasemmistovetoinen hallitus sai elinkeinoelämän takajaloilleen ja osan porvareista päät punaisena moittimaan hallitusta. Nyt rääkäisyjä tulee liberaalivasemmistosta. Ja etelän media on kauhistellut porvarihallitusta ja pelotellut kansalaisia perussuomalaisilla.

Kantar Publicin tänään julkaistu eduskuntavaalien seurantatutkimus kertoo, että 400 000 suomalaista äänesti taktisesti eduskuntavaaleissa. SDP:n keräämistä äänistä jopa neljännes oli taktista äänestämistä kokoomusta ja perussuomalaisia vastaan. Toisin päin taktinen äänestäminen oli paljon vähäisempää.

Liberaalivasemmisto ei kuitenkaan ole lopulta kovin suuri ryhmä, sillä se riitti lopulta nostamaan SDP:n vaaleissa vain kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Nyt näyttää siis olevan tulossa porvarihallituksen vuoro. Se on vaalituloksen perusteella suomalaisten tahto. Neljän vuoden päästä heiluri heilahtaa todennäköisesti taas johonkin toiseen suuntaan.

Tällä palstalla päätoimittaja Pekka Mervola tekee havaintoja lehtimiehen elämästä ja kohtaamistaan ihmisistä.