Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Palokan suurpalon nopea leviäminen tutkittava tarkasti

Palokan senioritalo Ilonan tulipalo herättää kysymyksiä, joihin ehkä saadaan jälkitutkinnasta vastauksia. Vakavin kysymys on, miksi palo pääsi etenemään erittäin nopeasti talon rakenteissa vaaka- ja pystysuunnassa. Tulen leviämisnopeus yllätti paloa sammuttaneen pelastuslaitoksen kokeneet ammattilaiset.Tuli levisi kattorakenteissa vaakasuuntaan ihan kuin matkalla ei olisi ollut palokatkoja. Sama tapahtui…

Pääkirjoitus

Jyväskylän Harjulla nähtiin upeat kisat

Kaikki onnistui järjestäjien kannalta nappiin keskiviikkoiltana, kun Harjun stadionilla Jyväskylässä järjestettiin yleisurheilun GP-kisat. Stadion oli niin loppuunmyyty kuin se korona-ajan poikkeus­oloissa oli mahdollista. Sääkin suosi kilpailijoita, kun iltapäivällä uhanneen pilveilyn jälkeen taivas kirkastui illaksi. Kisaisäntien vahva rutiini ja notkeus näkyi siinä, kuinka esimerkiksi juoksulajien…

Nimellä

Tapani Luotola

Valoa pahuuden pimeydessä

Yhdysvaltalainen kirjailija ja ajattelija Henry David Thoreau syntyi 12. heinäkuuta 1817, joten tänään on hänen syntymäpäivänsä. Yli puolitoista vuosisataa kuolemansa jälkeen Thoreau on yllättävän ajankohtainen. Syynä on Black Lives Matter -liike oheisilmiöineen. Thoreau otti ensimmäisenä käyttöön käsitteen kansalaistottelemattomuus samannimisessä teoksessaan vuodelta 1849. Valtioiden lakeja ja säädöksiä arvioidessaan yksilöiden pitää nostaa etusijalle oma moraalikäsityksensä ja omantuntonsa ääni, Thoreau korosti. Itse hän piti moraalittomina erityisesti kolmea oman aikansa käytäntöä: orjuutta, hyökkäyssotia ja lihansyöntiä. Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksessa (1776) jokaiselle ihmiselle taatut oikeudet eivät koskeneet mustia, joiden orjuutus…

Keskisuomalainen puolustaa maan vanhimpana suomenkielisenä sanomalehtenä suomalaista kulttuuria, kansallista itsenäisyyttä, kansanvaltaa ja ihmisläheisyyttä.

Keskisuomalainen on puoluepoliittisesti sitoutumaton mutta ei tahdoton. Olemme vahvasti Keski-Suomen puolesta. Edistämme maakuntahenkeä ja keskisuomalaisten asiaa.

Keskisuomalainen on alueensa tehokkain ilmoitusväline. Se tarjoaa asiakkailleen menestymisen edellytyksiä.

Keskisuomalainen on laadukas sanomalehti: lehdessä on hyötytietoa ja ainutlaatuisia uutisia. Jutuissa arvostetaan läheisyyttä ja paikallisuutta.

Keskisuomalainen uskoo inhimillisen uteliaisuuden myönteiseen voimaan: ihmisten ja yhteiskuntien kehittymiseen. Lehti puolustaa yksilönvapautta ja tarvittaessa kritisoi julkista vallankäyttöä ja päätöksentekoa. Keskisuomalainen korostaa isänmaallisuutta, moniarvoisuutta, demokratiaa, koulutusta ja kansallisia perinteitä.

Lehti edistää yritteliäisyyttä, tasa-arvoa ja koko maakunnan kehitystä. Keskisuomalainen pyrkii luomaan myönteistä elämänuskoa ja yhteisöllisyyttä.

Vuonna 2020 Keskisuomalainen seuraa erityisesti maan hallituksen tekemiä hallintoratkaisuja. Keski-Suomen maakunnan yhtenäisyys on julkisen hallinnon uudistuksissa vaalittava ja vahvistettava asia. Keskisuomalainen tarjoaa luotettavaa tietoa keskusteluihin maakunnan ja valtakunnan tasolla.