Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Alkoholin käyttö vähenee, kun sitä ei enää ihannoida

Ennen puhuttiin viinan kirosta ja varoiteltiin alkoholin käytön vaaroista. Silti alkoholin käyttö kasvoi. Alkoholilla oli yhteiskunnassa myyttinen asema. Herrat nauttivat pitkiä ja kosteita lounaita. Osaan työväen kulttuuria kuului palkkapussi ja perjantaipullo. Taiteilijat hakivat lasista luomisvoimaa. Ja kallis alkoholi oli haluttua, varsinkin jos sitä joku ilmaiseksi tarjosi. Nyt asiat ovat toisin.…

Pääkirjoitus

Kehysriihi vain toteaa tilanteen

Hallitus istui eilen kehysriihtä ja jatkaa tänään valtion talouden parissa. Koronavirus tuo vaikeuksia niin valtiolle kuin kaikille muillekin toimijoille. Maa on pysäytetty poliittisilla päätöksillä, ja nyt lomautukset, työttömyys, yritysten vaikeudet ja yrittäjien ongelmat ovat arkipäivää. Kunnat ovat vaikeuksissa ja valtio joutuu ottamaan 20–30 miljardia euroa lisää velkaa. Hallitus vain toteaa tilanteen…

Nimellä

Tapani Luotola

Muumit osaavat pian saameakin

Muumilaaksossa tehdään tänä päivänä kulttuurityötä, jolle myös päivänsankari Mikael Agricola varmasti peukuttaisi. Ensi maanantaina Ylen kanavilla Muumilaaksosta tulee koronaviruksen koteihinsa sulkemien lasten turvallinen pakopaikka myös pohjoissaameksi. Mumenvággi on Muumilaakso-animaatiosarjan ensimmäinen tuotantokausi jälkiäänitettynä Fennoskandian pohjoiskalottia yhdistävällä pohjoissaamen kielellä. Syksyllä valmistuu toisen kauden jaksoista osa inarinsaameksi ja osa koltansaameksi. Molemmat kielet on määritelty erittäin uhanalaisiksi. Muumilaakso on Kultaisella Venlalla palkittu suomalais-brittiläinen yhteistuotanto. Yleisradiolle Muumilaakson dubbaamista saameksi ehdotti Saamelaiskäräjät. Mumenstállun eli Muumipeikon roolin vetää Utsjoella…

Keskisuomalainen puolustaa maan vanhimpana suomenkielisenä sanomalehtenä suomalaista kulttuuria, kansallista itsenäisyyttä, kansanvaltaa ja ihmisläheisyyttä.

Keskisuomalainen on puoluepoliittisesti sitoutumaton mutta ei tahdoton. Olemme vahvasti Keski-Suomen puolesta. Edistämme maakuntahenkeä ja keskisuomalaisten asiaa.

Keskisuomalainen on alueensa tehokkain ilmoitusväline. Se tarjoaa asiakkailleen menestymisen edellytyksiä.

Keskisuomalainen on laadukas sanomalehti: lehdessä on hyötytietoa ja ainutlaatuisia uutisia. Jutuissa arvostetaan läheisyyttä ja paikallisuutta.

Keskisuomalainen uskoo inhimillisen uteliaisuuden myönteiseen voimaan: ihmisten ja yhteiskuntien kehittymiseen. Lehti puolustaa yksilönvapautta ja tarvittaessa kritisoi julkista vallankäyttöä ja päätöksentekoa. Keskisuomalainen korostaa isänmaallisuutta, moniarvoisuutta, demokratiaa, koulutusta ja kansallisia perinteitä.

Lehti edistää yritteliäisyyttä, tasa-arvoa ja koko maakunnan kehitystä. Keskisuomalainen pyrkii luomaan myönteistä elämänuskoa ja yhteisöllisyyttä.

Vuonna 2020 Keskisuomalainen seuraa erityisesti maan hallituksen tekemiä hallintoratkaisuja. Keski-Suomen maakunnan yhtenäisyys on julkisen hallinnon uudistuksissa vaalittava ja vahvistettava asia. Keskisuomalainen tarjoaa luotettavaa tietoa keskusteluihin maakunnan ja valtakunnan tasolla.