Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Googlen ja jättiyhtiöiden asemaa on rajattava laeilla

Amerikkalainen teknologiayhtiö Google sai jälleen sakot Euroopan komissiolta. Komissio ilmoitti keskiviikkona määränneensä 1,5 miljardin euron sakot Googlelle. Google suosi omaa Ad Sense -ilmoituspalveluaan ja esti kilpailijoiden toimintaa.Käytännössä sellaiset verkkosivut, jotka eivät hyödyntäneet Googlen Ad Sense -palvelua, eivät verkkohakuja tehdessä nousseet näkyville. Kilpailukeino on rujo, sillä…

Pääkirjoitus

Kiinalaisten kännyköiden vakoilu olikin totta

Suomalaislähtöisen HMD Globalin Nokia-tuotemerkillä valmistuttamat puhelimet ovat ilmeisesti lähettäneet Kiinaan puhelimen käyttäjätietoja.Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi eilen, että Nokia 7 Plus -matkapuhelimet ovat lähettäneet tietoja Kiinaan China Telecomin palvelimelle.Suojelupoliisi on Suomessa varoitellut kiinalaisyhtiöiden käyttäjävakoilusta. Yhdysvallat on pitänyt samaa asiaa esillä ja epäillyt…

Nimellä

Tapani Luotola

Kohti kiertotaloutta kemistien kyydissä

Arvokkaiden alkuaineiden uusi ’kaivannaisteollisuus’ kierrätysmateriaaleista on tulevaisuutta.

Kemistien alkuvuosi on ollut yhtä juhlahumua. Suomenkielisten kemistien vuonna 1919 perustama Suomalaisten Kemistien Seura täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlaseminaari ja -vastaanotto järjestetään seuran oikeana syntymäpäivänä huhtikuussa, mutta tapahtumia on paljon muitakin. Keski-Suomen Kemistiseura ry aloitti teemavuoden omilla juhlillaan jo helmikuun alussa.Kansainvälinen tiedemaailmakin elää kemian juhlavuotta. Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä täyttää 150 vuotta.Venäläinen kemisti Dmitri Mendelejev (1834–1907) pohti alkuaineiden säännönmukaisuuksia helmikuussa 1869. Kauniin tarinan mukaan hän nukahti työnsä ääreen ja näki unessa ratkaisun. Herätessään hänellä oli oikea alkuaineet ryhmittelevä ajatus. Alkuaineiden luokittelun perustuslaiksikin…

Keskisuomalainen puolustaa maan vanhimpana suomenkielisenä sanomalehtenä suomalaista kulttuuria, kansallista itsenäisyyttä, kansanvaltaa ja ihmisläheisyyttä.

Keskisuomalainen on puoluepoliittisesti sitoutumaton mutta ei tahdoton. Olemme vahvasti Keski-Suomen puolesta. Edistämme maakuntahenkeä ja keskisuomalaisten asiaa.

Keskisuomalainen on alueensa tehokkain ilmoitusväline. Se tarjoaa asiakkailleen menestymisen edellytyksiä.

Keskisuomalainen on laadukas sanomalehti: lehdessä on hyötytietoa ja ainutlaatuisia uutisia. Jutuissa arvostetaan läheisyyttä ja paikallisuutta.

Keskisuomalainen uskoo inhimillisen uteliaisuuden myönteiseen voimaan: ihmisten ja yhteiskuntien kehittymiseen. Lehti puolustaa yksilönvapautta ja tarvittaessa kritisoi julkista vallankäyttöä ja päätöksentekoa.

Keskisuomalainen korostaa isänmaallisuutta, moniarvoisuutta, demokratiaa, koulutusta ja kansallisia perinteitä.

Lehti edistää yritteliäisyyttä, tasa-arvoa ja koko maakunnan kehitystä. Keskisuomalainen pyrkii luomaan myönteistä elämänuskoa ja yhteisöllisyyttä.

Vuonna 2019 Keskisuomalainen seuraa vaaleja ja uuden hallituksen alkutaivalta sekä nostaa esille keskisuomalaisten kannalta tärkeitä asioita. Keski-Suomen maakunnan yhtenäisyys on julkisen hallinnon uudistuksissa vaalittava ja vahdittava asia.