Ei suinkaan tietovuoto vaan demokratiaa

Suomen Kuvalehden haltuunsa saamista pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ajan pääministerin esikunnan sähköpostiviesteistä on noussut kohu. Valtioneuvoston kanslian tiedotuskoneisto nimesi asian tietovuodoksi. Kanslia loi tunnelman, että kyse olisi ollut vakavasta asiasta.

Nyt tiedämme, että kyse oli kokoomuksen kabinettihahmon Juho Romakkaniemen ja Kataisen valtiosihteerin Olli-Pekka Heinosen (kok.) viesteistä, joissa he kummeksuivat ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) toimintaa Venäjän pakoteasioissa. Viestinviejillä oli halua sulkea ulkoministerin suu. Ainoaksi ääneksi haluttiin pääministeri.

Kyse oli poliittisesta kiistasta, jossa sosiaalidemokraattisen ulkoministerin linjaukset ärsyttivät kokoomuksen taustakamarin väkeä.

Tällaisten poliittisten kiistojen nousu julkisuuteen kuuluu demokratiaan. Riippumattoman lehdistön tehtävä on kertoa näistä kiistoista. Selvästikin Suomen Kuvalehti on saanut sähköpostiviestittelyn joltakin sisäpiirin henkilöltä. Juuri näin demokratian julkisuuden pitääkin toimia. Kabinettien tilanne tulee julki.

Tietovuodoilla voi olla suurikin merkitys kansakuntien vaiheissa kuten Watergatella oli aikanaan Yhdysvalloissa. Vahva demokratia hengittää avoimesta tiedonkulusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.