Eurooppa tarvitsee johtajuutta

Yhteinen eurooppalainen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on jäänyt talouskriisien aikana varjoon poliittisissa puheissa ja päätöksenteossa. Euroopan yhteistä puolustusta ei ole syntynyt vaan Nato on edelleen eurooppalaisen puolustuspolitiikan ydintä.

Yhdysvallat on pyrkinyt vähentämään rooliaan ja läsnäoloaan Euroopassa. Vaikka se on aseellisesti ehdoton maailman suurvalta, senkin resurssit ovat rajalliset. Taloudellinen kilpailu Kiinan ja Aasian kanssa on suhteellisesti heikentänyt Yhdysvaltojen voimaa noin kymmenen viime vuoden aikana.

Siitä huolimatta Yhdysvaltain merkitys on edelleen ratkaiseva. Se on maailman ykkösvalta. Muun muassa siksi presidentti Barack Obaman vierailuun Tukholmassa liittyy paljon mielenkiintoa.

Presidentti Sauli Niinistö aikoo tässä tapaamisessa nostaa Suomen puolelta esille vapaakauppakysymyksiä, globaalikaupan ilmiöitä ja kuunnella, millaiseksi Yhdysvaltain presidentti olettaa maailman tulevaisuudessa muotoutuvan.

Vapaakauppa on Suomen kannalta ollut hyvä asia. Myös eurooppalainen yhdentyminen on tuonut paljon etuja. Silti ongelmiakin on.

Euroopasta on puuttunut turvallisuus- ja puolustuspoliittinen johtajuus. Saksa ei sitä perinteisesti ole valmis ottamaan toisen maailmansodan ajan traumojen vuoksi.

Ranska on perinteisesti ollut hyvin itsellinen ja vahva turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa. Se voisikin olla eurooppalaisen turvallisuuspolitiikan johtajavaltio, joka määrittäisi eurooppalaista linjaa. Tätä yhteistä linjaa Eurooppa kaipaa ja se voisi olla myös Suomen etu.

Saksa, Ranska ja Puola ovat tehneet näissä asioissa yhteistyötä. Nyt myös Espanja ja Italia ovat hakeutumassa rintamaan. Suomenkin paikka voisi olla tässä eurooppalaisessa ryhmittymisessä.

Eurooppa tarvitsee tiivistä turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötä. Suomi on nojannut itsenäiseen puolustukseen mutta siihen sopisi hyvin tiivistyvä eurooppalainen yhteistyö. Nämä asiat ovat jääneet viime vuosina talouskriisien jalkoihin mutta osin kyseessä on ollut myös johtajuusongelma. Se olisikin ratkaistava Euroopassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Katalonia on saanut koko Espanjan sekaisin

Tavoitteena toimivat julkiset peruspalvelut

Terveysasema ilman ajanvarausta

Vaalit käytiin, mutta vastakkain-asettelu jatkuu

Kolumni: Jäähyväisten syksy – taide jää elämään

Perussuomalaisten välit koetuksella Jyväskylässä

Kodin köyhyys heijastuu lapsiin monin tavoin

Digijättejä on syytä verottaa myös Suomessa

Konservatiivien valta toi vaurautta ja eripuraa

Oppivelvollisuuden jatko suunniteltava huolellisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.