Hankasalmen saha pääsi ydinbisnekseksi

Vapo myi Hankasalmen sahan Kopran suvun Versowoodille. Hankasalmen Asemankylällä on pitkät sahaperinteet. Kuuhankaveden eteläpäässä on sahattu ainakin vuodesta 1916 lähtien.

Ensimmäinen saha rakennettiin paikalle, kun varmistui, että rautatie tulee kulkemaan aivan paikan vieritse. Rata valmistui vasta parin vuotta sahan rakentamisen jälkeen, mutta paikka oli sahaamiselle otollinen. Ympärillä oli sankat puuvarat. Saha sijaitsi Hankasalmea halkovan Kuuhankaveden rannalla, joten puun uitto sahalle oli mahdollista. Rataa pitkin puolestaan valmis sahatavara pääsi maailmalle.

Hankasalmen sahan historiassa omistajat ovat vaihtuneet, mutta sahaus on jatkunut. Ensimmäisen sahan rakensi aikanaan paikalliseksi liikemieheksi noussut Vilho Pietiläinen. Sittemmin saha on ollut monessa omistuksessa ja nimellä. Onpa tulikin tuhonnut sahan. Vuonna 1946 siihen saakka yksityisenä sahana toiminut laitos siirtyi Valtiorautateille. 1962 toiminta siirtyi toiselle valtionyhtiölle eli Vapolle.

Hankasalmen saha on noussut yhdeksi maamme suurimmista sahoista. Sahaa on kehitetty voimakkaasti ainakin kolme viime vuosikymmentä. Nykyisin sahan liikevaihto on 60 miljoonaa euroa. Viimeisimmät suuret investoinnit ovat vuodelta 2011.

Kopran suvun omistama Versowood voi olla Hankasalmen sahalle hyvä omistaja. Vapolle sahaus ei enää ole ydinliiketoimintaa. Vapo haluaa olla energiayhtiö ja sahaus on siinä ollut jo jonkin aikaa lievettä. Lieksan Kevätniemen saha ja Nurmeksen saha eivät nyt menneet kaupaksi, ja Vapo jatkaa Pohjois-Karjalassa toistaiseksi sahaamista.

Koprat ovat olleet viime vuosikymmeninä kasvollisia ja näkyviä omistajia sahauksessa. Sahaliiketoiminta on ollut välillä hyvinkin vaikeaa mutta Koprat ovat uskoneet asiaan. Nuoremman sukupolven toinen haara vie nyt eteenpäin Versowoodia, johon Hankasalmen saha ostettiin. Siihen kuuluvat myös Mikkelin ja Vierumäen sahat. Myös toinen puolisko veljessarjasta rakentaa omaa sahaliiketoimintaa.

Sahaliiketoiminta voi kehittyä Keski-Suomessa. Tälle kehitykselle yrittäjäpohjaisuus voi olla hyvä asia.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Euro on ollut menestystarina

Ruotsista mallia liikenteen rahoitukseen

JYP ei tyytynyt kohtaloonsa

Syyrian pakolaisten pitää tulkita monia valtapelejä

Pääkirjoitus: Maahanmuuton tuoma rikollisuus on vakava ongelma

Nimellä: Tuulensuoja pitää suosion koholla

Eihän omaisuutta mene alihintaan?

Pääkirjoitus: Ensimmäinen työkokemus voi muuttaa elämän

Nimellä: Keuruun digiveräjä vie yhteiseen tietopankkiin

Orjataloudella on synkkä merkkivuosi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.