Heikotkin signaalit voivat olla tärkeitä

Syyrian sodassa on sovittu eräänlaisesta tulitauosta, jonka pitäisi alkaa lauantaina. Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit sopivat puhelinneuvottelussaan, että ”vihollisuudet keskeytetään”, mutta sotatoimet islamistisia ryhmiä eli Isisiä ja al-Qaidaan kytköksissä olevaa al-Nusran rintamaa vastaan voivat jatkua. Ilmoittaessaan hyväksyntänsä tulitauolle Syyrian hallitus lisäsi noiden luvallisten kohteiden listalle vielä ryhmät, jotka ovat yhteyksissä mainittuihin ääriryhmiin.

Tulitauko ei tietenkään voi olla todellinen, jos sekavassa sisällissodan jokainen osapuoli ilmoittaa erikseen, keitä kaikkia tulitauko ei koske. Silti ilmoitus on jonkinlainen merkki liikahduksesta.

Venäjä näyttää sotatoimillaan saaneen jonkinlaisen jalansijan Syyrian konfliktissa. Uutta presidenttiä jo valitseva Yhdysvallat näyttää puolestaan luopuneen hankkeestaan Bashar al-Assadin kaatamiseksi. Ainakin Syyrian hallitus tuntuu laskevan asetelmien muuttumisen suuntaan, siitä kertoi ilmoitus parlamenttivaalien järjestämisestä jo huhtikuussa.

Sodan osapuolille tulitauko voi olla vain hengähdystauko asemien vahvistamiseksi. Mutta Syyrian humanitaarinen kriisi on niin vakava, että jokainen askel kohti rauhaa on tervetullut, jos sen avulla voidaan lieventää sodan jalkoihin jääneiden pahinta hätää.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Juhannus on kotimaisten herkkujen aikaa

Loma on ihmisen parasta aikaa

Kaikkonen avasi odotetusti puheenjohtajakisan

Salsaturismi on tärkeä tulonlähde Kuuballe

Pientä toivoa teiden korjausvelan hoidosta

Jyväskylän Harju jälleen huippu-urheilun areena

Terveystarkastukset kaventavat terveyseroja

Kiipeile tai hulaa – turha jäykkyys sulaa

Moldovan kriisissä voi olla aineksia pahempaan

Pohjoisesta kohti Toivakan johtoa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.