Isien jaksamiseen on kiinnitettävä enemmän huomiota

Isyys on yhteiskunnallisesti merkittävä tehtävä. Nykyajan isät osallistuvat lastensa arkeen entistä monipuolisemmin. Samalla käsitys isyydestä on muuttunut paljon viimeisten vuosikymmenien aikana.

Entisajan perheenelättäjistä on tullut moniosaajien joukko, joka ei kaihda vaipanvaihtoa eikä pyykinpesua. Naisten ja miesten välisten tehtävänjakojen päivittäminen on ollut tarpeen.

Äitien väsymyksestä on puhuttu paljon, mutta usein huomaamatta on jäänyt se, että isät saattavat olla arjessa erityisen kovilla. Isien on huolehdittava oma osansa perheen arjesta, kevennettävä äitien työmäärää ja hoidettava oma päivätyönsä. Taloustaantuma ja sen mukanaan tuomat lieveilmiöt, muun muassa työttömyys, koettelevat lisäksi useita miehiä. Arjen mylläkässä isien oma jaksaminen usein unohtuu.

Naiset ryhmäytyvät lasten kautta helposti, mutta miesten vertaistukiverkosto on usein olemattoman ohut. Isäksi kasvaminen on murrosvaihe myös miehen elämässä. Isät tarvitsevat tukea – myös isien hyvinvoinnista on kannettava huolta. On tärkeää, että esimerkiksi neuvolat kiinnittävät huomiota myös isien jaksamiseen.

Isät jäävät usein äitien varjoon. Jyväskyläläisen isyystutkija Johanna Mykkäsen mukaan isät vähättelevät usein omaa rooliaan ja pitävät äidin roolia koskemattomana.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosen mukaan isyydestä keskusteleminen koetaan usein naisten tasa-arvon polkemiseksi. Sitä se ei kuitenkaan ole. Myös miesten itsensä on uskaltauduttava kertomaan kokemuksistaan.

Naiset saavat usein äitiyteen tukea omilta äideiltään. Isyyden muutos on ollut niin nopeaa, että miehet kokevat isyyden toisin kuin omat isänsä.

Isien roolien muuttuessa myös äitien roolien on muututtava. Tasavertaisessa vanhemmuudessa vastuu jaksamisesta on jaettava ja myös naisten on annettava puolisoilleen tilaa ja tukea.

Isänpäivä on juhlapäiväkalenterissa selvästi äitienpäivää tuoreempi tulokas, mutta nykyaikana se on erityisen tarpeellinen muistutus nykyaikaisten isien työn merkityksestä.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Viron vaalivoittaja joutui jäämään odotushuoneeseen

Vain täyskäännös voi päästää Orbanin jäähyltä

Pääkaupunki on kelpo arvolahja eläköityjälle

Brexit siirtyi – pallo on taas Britannialla

Kohti kiertotaloutta kemistien kyydissä

Kiinalaisten kännyköiden vakoilu olikin totta

Googlen ja jättiyhtiöiden asemaa on rajattava laeilla

Talous on tärkeää, ei päätä pensaaseen

Kazakstanin johtaja väistyy hallitusti

Maine maailman onnellisimpana iso etu Suomelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.