Isien jaksamiseen on kiinnitettävä enemmän huomiota

Isyys on yhteiskunnallisesti merkittävä tehtävä. Nykyajan isät osallistuvat lastensa arkeen entistä monipuolisemmin. Samalla käsitys isyydestä on muuttunut paljon viimeisten vuosikymmenien aikana.

Entisajan perheenelättäjistä on tullut moniosaajien joukko, joka ei kaihda vaipanvaihtoa eikä pyykinpesua. Naisten ja miesten välisten tehtävänjakojen päivittäminen on ollut tarpeen.

Äitien väsymyksestä on puhuttu paljon, mutta usein huomaamatta on jäänyt se, että isät saattavat olla arjessa erityisen kovilla. Isien on huolehdittava oma osansa perheen arjesta, kevennettävä äitien työmäärää ja hoidettava oma päivätyönsä. Taloustaantuma ja sen mukanaan tuomat lieveilmiöt, muun muassa työttömyys, koettelevat lisäksi useita miehiä. Arjen mylläkässä isien oma jaksaminen usein unohtuu.

Naiset ryhmäytyvät lasten kautta helposti, mutta miesten vertaistukiverkosto on usein olemattoman ohut. Isäksi kasvaminen on murrosvaihe myös miehen elämässä. Isät tarvitsevat tukea – myös isien hyvinvoinnista on kannettava huolta. On tärkeää, että esimerkiksi neuvolat kiinnittävät huomiota myös isien jaksamiseen.

Isät jäävät usein äitien varjoon. Jyväskyläläisen isyystutkija Johanna Mykkäsen mukaan isät vähättelevät usein omaa rooliaan ja pitävät äidin roolia koskemattomana.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosen mukaan isyydestä keskusteleminen koetaan usein naisten tasa-arvon polkemiseksi. Sitä se ei kuitenkaan ole. Myös miesten itsensä on uskaltauduttava kertomaan kokemuksistaan.

Naiset saavat usein äitiyteen tukea omilta äideiltään. Isyyden muutos on ollut niin nopeaa, että miehet kokevat isyyden toisin kuin omat isänsä.

Isien roolien muuttuessa myös äitien roolien on muututtava. Tasavertaisessa vanhemmuudessa vastuu jaksamisesta on jaettava ja myös naisten on annettava puolisoilleen tilaa ja tukea.

Isänpäivä on juhlapäiväkalenterissa selvästi äitienpäivää tuoreempi tulokas, mutta nykyaikana se on erityisen tarpeellinen muistutus nykyaikaisten isien työn merkityksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Musiikki on täynnä mahdollisuuksia

Brasilian linjan koveneminen herättää huolta

Komiteat tekevät paluun suomalaiseen politiikkaan

Kolumni: Ihmisyys edellyttää vapaata tilaa

Suomessa eläkkeelle muita Pohjoismaita varhemmin

Katalonia on saanut koko Espanjan sekaisin

Tavoitteena toimivat julkiset peruspalvelut

Terveysasema ilman ajanvarausta

Vaalit käytiin, mutta vastakkain-asettelu jatkuu

Kolumni: Jäähyväisten syksy – taide jää elämään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.