Isien jaksamiseen on kiinnitettävä enemmän huomiota

Isyys on yhteiskunnallisesti merkittävä tehtävä. Nykyajan isät osallistuvat lastensa arkeen entistä monipuolisemmin. Samalla käsitys isyydestä on muuttunut paljon viimeisten vuosikymmenien aikana.

Entisajan perheenelättäjistä on tullut moniosaajien joukko, joka ei kaihda vaipanvaihtoa eikä pyykinpesua. Naisten ja miesten välisten tehtävänjakojen päivittäminen on ollut tarpeen.

Äitien väsymyksestä on puhuttu paljon, mutta usein huomaamatta on jäänyt se, että isät saattavat olla arjessa erityisen kovilla. Isien on huolehdittava oma osansa perheen arjesta, kevennettävä äitien työmäärää ja hoidettava oma päivätyönsä. Taloustaantuma ja sen mukanaan tuomat lieveilmiöt, muun muassa työttömyys, koettelevat lisäksi useita miehiä. Arjen mylläkässä isien oma jaksaminen usein unohtuu.

Naiset ryhmäytyvät lasten kautta helposti, mutta miesten vertaistukiverkosto on usein olemattoman ohut. Isäksi kasvaminen on murrosvaihe myös miehen elämässä. Isät tarvitsevat tukea – myös isien hyvinvoinnista on kannettava huolta. On tärkeää, että esimerkiksi neuvolat kiinnittävät huomiota myös isien jaksamiseen.

Isät jäävät usein äitien varjoon. Jyväskyläläisen isyystutkija Johanna Mykkäsen mukaan isät vähättelevät usein omaa rooliaan ja pitävät äidin roolia koskemattomana.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosen mukaan isyydestä keskusteleminen koetaan usein naisten tasa-arvon polkemiseksi. Sitä se ei kuitenkaan ole. Myös miesten itsensä on uskaltauduttava kertomaan kokemuksistaan.

Naiset saavat usein äitiyteen tukea omilta äideiltään. Isyyden muutos on ollut niin nopeaa, että miehet kokevat isyyden toisin kuin omat isänsä.

Isien roolien muuttuessa myös äitien roolien on muututtava. Tasavertaisessa vanhemmuudessa vastuu jaksamisesta on jaettava ja myös naisten on annettava puolisoilleen tilaa ja tukea.

Isänpäivä on juhlapäiväkalenterissa selvästi äitienpäivää tuoreempi tulokas, mutta nykyaikana se on erityisen tarpeellinen muistutus nykyaikaisten isien työn merkityksestä.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Kahden kärjen taktiikka voi viedä oppositioon

Puheterapeuttipulaan puututtava pikaisesti

Kansanedustajia patistettiin sopuun ja yhteistyöhön

Kokoomus vahvoilla ja SDP:llä huoli siitä

Keskustan johtajakisa käydään ilman Saarikkoa

Egypti otti jälleen askeleen kohti itsevaltiutta

Jyväskylän yliopisto näytti jälleen vahvuuttaan

Turhautuneet ukrainalaiset turvautuivat koomikkoon

Hakkarainen ja Forsgrén samanlaisia pahiksia

Satumaa odottaa Viinasen paluuta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.