Itsenäisyys nostaa esille leikkimielen

Suomalaiseen itsenäisyyspäivän viralliseen viettoon on kuulunut klassinen kysymys: Mitä Suomen itsenäisyys merkitsee Sinulle?

Juhlalliseen ja tärkeään kysymykseen on tavallisesti vastattu samassa tyylilajissa: juhlallisesti ja vakavasti. Itsenäisyys on suomalaisille äärimmäisen tärkeä asia. Itsenäisyyttä osataan arvostaa ja siksi asian käsitteleminen vetää helposti vakavaksi. Voikin sanoa, että mitä tärkeämpi juhla, sitä vakavimpina suomalaiset sitä juhlivat. Tässä piirteessä on jotain hyvin sympaattista – ja suomalaista.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi suomalainen vakavuus on alkanut säröillä uudenlaisella tavalla. Kansalaiset ovat innostuneet juhlimaan satavuotiasta Suomea mitä erilaisimmin tavoin ja vähemmän totisina. Yksityiset ihmiset, kaveriporukat ja kansalaisjärjestöt ovat järjestäneet omia juhliaan ja tempauksiaan juhlistaakseen Suomen itsenäisyyttä.

Näissä juhlissa ilo ja leikkimielisyys ovat olleet keskeisessä roolissa: itsenäisyys on iloinen asia. Tämä lähtökohta on itsestään selvä etenkin nuoremmille sukupolville. Itsenäisyydestä iloitseminen ja leikkimielisyys eivät vie pohjaa pois niiltä uhrauksilta, joita sotien kokeneet sukupolvet ovat joutuneet kohtaamaan.

Poikkeuksellista nyt on myös se, että Suomen itsenäisyyden aikakautta on tuotteistettu.

Suomi 100 -vuoden kunniaksi on nimetty juhlavuosituotteita, jotka samalla sekä arkipäiväistävät juhlavuotta että kertovat virallista tarinaa suomalaisista menestystuotteista, -teoista ja -palveluista. Tällaisia ovat muun muassa Fiskarsin sakset, Arabian mukit, Airamin koristevalot ja termospullot sekä Lumenen ihonhoitotuotteet. Nämä ovat kaikille suomalaisille jokapäiväisiä tuotteita, joita juuri juhlavuonna on hyvä nostaa esille.

Suomalaisten vakavuus on sympaattista etenkin siksi, että sillä osataan laskea myös leikkiä. Tämä leikkisyys ulottuu myös suomalaisten itsenäisyyspäivänä esitettävään tuttuun kysymykseen itsenäisyyden merkityksestä meille suomalaisille.

Tänään itsenäisyyspäivän vakavahenkinen klassikkokysymys viestii perinteestä, jossa on samaan aikaan mukana aimo annos totista arvokkuutta mutta myös silmäkulmassa välkkyvää leikkisää pilkettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Vaalit käytiin, mutta vastakkain-asettelu jatkuu

Kolumni: Jäähyväisten syksy – taide jää elämään

Perussuomalaisten välit koetuksella Jyväskylässä

Kodin köyhyys heijastuu lapsiin monin tavoin

Digijättejä on syytä verottaa myös Suomessa

Konservatiivien valta toi vaurautta ja eripuraa

Oppivelvollisuuden jatko suunniteltava huolellisesti

Rauhanprosessi toi rauhanpalkinnon

Vihreistä taisi tulla vanhoja ja ruskeita

Turkki vei Syyrian sodan entistä rumemmaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.