Jyväskylän valtuusto nojaa vasemmalle

Vihreiden vaalivoitto vasemmistolaistaa Jyväskylän valtuustoa. Jyväskylän vihreissä on edesmenneen yliopistomies Jukka Kanervan perintönä ollut porvarillista vivahdetta, mutta viimeistään nyt vihreiden valtavirta näyttää täälläkin pikemminkin vasemmistolaiselta kuin porvarilliselta. Näin on tulkittavissa valittujen uusien vihreiden valtuutettujen vaalikonevastauksista. He korottaisivat mieluummin veroja kuin leikkaisivat sosiaalietuuksia.

Vihreillä, sosiaalidemokraateilla ja vasemmistoliitolla on yli puolet Jyväskylän valtuutetuista. Vaikka voimasuhde on tiukka 34–33, se on kuitenkin selvä. Todennäköisesti tulos tarkoittaa sitä, että uusi valtuusto korostaa sosiaalipalveluja, yleensä julkisia palveluja ja työllisyyttä. Veronkorotuksiin ja menonlisäyksiin valtuusto ei toivottavasti sorru, sillä se voisi murtaa Jyväskylän hyvän talouskehityksen.

Vanhalle valtapuolueelle sosiaalidemokraateille vaalitulos oli Jyväskylässä lopulta torjuntavoitto. Kovalla kampanjoinnilla puolue esti suuren romahduksen. Siihenkin olisi ollut aineksia, sillä SDP:llä ei ollut ehdokkaana yhtään kansanedustajaa eikä aktiivista tähtinimeä. Kun lisäksi puolueen ehdokasmäärä laski ja ehdokaslista oli miehinen ja iäkäs, jopa romahdus neljännelle sijalle olisi ollut mahdollinen ilman raivoisaa kampanjointia.

Kokoomukselle kolmas sija on pettymys. Puolue menetti valta-asemiaan. Kokoomuspoliitikot ovat tottuneet olemaan johtamassa Jyväskylää ja nyt asema on epäselvä. Keskustan kannalta neljäs sija ei ollut voitto eikä tappio. Vasemmistoliitto kasvoi ja kristilliset onnistuivat. Perussuomalaisten hiipuminen marginaaliin oli nyt Jyväskylässä todellisuutta.

Jyväskylän kuntapolitiikassa on nyt epävarmuuden hetki. Vanhoissa puolueissa odotetaan pelolla, osaavatko vihreät ottaa vastuuta ja valtaa. Vihreillä onkin valtakunnallinen näytön paikka.

Vihreiden kannalta olisi noloa, jos puolueen ensimmäinen suuren yliopistokaupungin poliittinen johtoasema johtaisi kaupungin päätöksenteon ongelmiin tai kaupungin talousongelmiin.

Vihreiden voitto oli suuri yllätys Jyväskylässä, vaikka vihreät on ollut jo pari vuosikymmentä potentiaalinen vaikuttajapuolue.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Brexit-laivan ruorissa on taas uusi pääministeri

Tietyöt iloinen asia, vaikka hetkeksi meno hidastuukin

Minulla on unelma, tai oikeasti elämä

Autokauppa vetää henkeä Euroopassa

Presidentti sai Ukrainassa myös parlamentin tuen

Pyöräily huomioon myös työmaalla

FaceApp kertoo yksilön suojan heikkoudesta

Pääkirjoitus: Veikkauksen markkinointiviestiä on syytä rajoittaa

Maailmantalous on jäähtymässä ja edessä uhkien talvi

SS-panttipataljoonaa syytä edelleen tutkia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.