Jyväskylässä luotu kestävä perinne

Joulupuu on jälleen rakennettu koulujen juhlasaleihin, kun kouluissa vietetään nyt lukukauden päättäviä joulujuhlia. Viime vuosina on kuultu huolestuneita puheenvuoroja siitä, että koulujen kuusijuhlien perinteet olisivat vaarassa.

Huoli tuntuu ylimitoitetulta, kun tarkastelee sitä, miten vähän kuusijuhla lopulta on yli sadan vuoden aikana muuttunut. Tästä kestävästä perinteestä on kiittäminen vuonna 1863 perustettua ensimmäistä suomenkielistä opettajankoulutuslaitosta, Jyväskylän seminaaria.

Jo alusta saakka juhlaan kuuluivat kädentaitoja korostavat koristeet ja käsityöt sekä joulukuusi, eivätkä ne puutu juhlasta edelleenkään. Joulukuusi on löytänyt suomalaisten koteihin juuri kuusijuhlien myötä.

Jyväskylän seminaarissa arvostettiin myös musiikkia, joka saikin keskeisen roolin kuusijuhlaperinnettä luotaessa. Koulujen joulujuhlissa ja kodeissa kajahtavat tänäkin vuonna lukuisat, Jyväskylässä syntyneet joululaulut. Muun muassa Joulun kellot, Kun joulu on, Heinillä härkien kaukalon ja Joulupuu on rakennettu ovat kaikkien tuntemia lauluja, joiden syntyhistoria on tavalla tai toisella Jyväskylässä.

Seminaarissa luotu kuusijuhlaperinne on säilynyt edelleen vahvana. Joulujuhlan ainutlaatuisesta tunnelmasta ovat päässeet nauttimaan lukuisat sukupolvet ennen meitä - kuten myös me tänäkin vuonna.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Selviämisasema viitoittaa polkua päihteettömyyteen

Katkonainen urapolku ei aina ole syrjäytymistä

Kolumni: Minne hävisi alueellistaminen?

Hiihtomenestyksen nälkä yltyi Suomessa

Tärkeään metsä- kysymykseen ei ole yhtä vastausta

Demokratian ongelma pitäisi ratkaista itse

Tekijänoikeudet siirtymässä digiaikaan

Kulttuuritilojen keskittäminen on hyvä ajatus

Nyt pitäisi tietää: Missä Jämsä on?

Pääkirjoitus: Lastensuojelun painopiste oltava varhaisessa tuessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.