Jyväskylässä luotu kestävä perinne

Joulupuu on jälleen rakennettu koulujen juhlasaleihin, kun kouluissa vietetään nyt lukukauden päättäviä joulujuhlia. Viime vuosina on kuultu huolestuneita puheenvuoroja siitä, että koulujen kuusijuhlien perinteet olisivat vaarassa.

Huoli tuntuu ylimitoitetulta, kun tarkastelee sitä, miten vähän kuusijuhla lopulta on yli sadan vuoden aikana muuttunut. Tästä kestävästä perinteestä on kiittäminen vuonna 1863 perustettua ensimmäistä suomenkielistä opettajankoulutuslaitosta, Jyväskylän seminaaria.

Jo alusta saakka juhlaan kuuluivat kädentaitoja korostavat koristeet ja käsityöt sekä joulukuusi, eivätkä ne puutu juhlasta edelleenkään. Joulukuusi on löytänyt suomalaisten koteihin juuri kuusijuhlien myötä.

Jyväskylän seminaarissa arvostettiin myös musiikkia, joka saikin keskeisen roolin kuusijuhlaperinnettä luotaessa. Koulujen joulujuhlissa ja kodeissa kajahtavat tänäkin vuonna lukuisat, Jyväskylässä syntyneet joululaulut. Muun muassa Joulun kellot, Kun joulu on, Heinillä härkien kaukalon ja Joulupuu on rakennettu ovat kaikkien tuntemia lauluja, joiden syntyhistoria on tavalla tai toisella Jyväskylässä.

Seminaarissa luotu kuusijuhlaperinne on säilynyt edelleen vahvana. Joulujuhlan ainutlaatuisesta tunnelmasta ovat päässeet nauttimaan lukuisat sukupolvet ennen meitä - kuten myös me tänäkin vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.