Kaikille yhteistä kansalaispalvelusta olisi harkittava

Suomessa olisi pohdittava vakavasti asevelvollisuuden muuttamista kaikille yhteiseksi kansalaispalvelukseksi. Kansalaispalvelus voisi pitää sisältää kaksi vaihtoehtoa: joko nykyisen kaltaisen aseellista palveluksen tai aseettoman palveluksen, joka valmistaisi yleisemmin turvaamaan yhteiskunnan toimintaa kriisitilanteissa.

Samalla erillisen siviilipalvelun tarve poistuisi.

Harkinnalla on suomalaisten tuki. Yli puolet suomalaisista tahtoisi, että sekä miehillä että naisilla olisi yhtäläinen velvollisuus ase- tai kansalaispalvelukseen. Peräti 40 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista tahtoo, että myös naisia koskeva pakollinen palvelus olisi nimenomaan aseetonta (Aamulehti 20.7.).

Ulkopuolisilta hyökkäyksiltä suojautuminen ei tarkoita vain maan puolustamista sotatilanteessa. Puolustusvoimien toimintakenttä ja mahdolliset kansalliset uhkakuvat ovat muuttuneet. Samalla yhteiskuntamme on entistä haavoittuvampi. Sähkökatko tai tietoliikennekatkos voi lamauttaa suuren osan yhteiskuntaa.

Ennen lähes kaikki hallitsivat poikkeusoloissa tarvittavat taidot, nyt esimerkiksi suurten joukkojen muonittaminen tuottaisi huomattavasti suurempia ongelmia. Aseettoman koulutuksen päämäärän tulisi olla yhteiskunnan perustoimintojen turvaaminen esimerkiksi pitkän sähkökatkon sattuessa.

Suomessa ei tällä hetkellä varauduta poikkeustilanteisiin riittävästi. Yhteiskunnan lamautuminen on merkittävä kansallinen riski.

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan koko ikäluokalle olisi mahdotonta löytää järjellistä tekemistä. Ministerin lausunto on kummallinen. Hyvin järjestetty kansalaispalvelus voisi sitouttaa nuoria yhteiskuntaan.

Puolustusvoimien määrärahat niukkenevat ja kaikille yhteinen palvelus olisi tuskin mahdollista olemassa olevilla resursseilla. Samalla olisi kuitenkin mietittävä sitä, kuinka pitkä kansalaispalvelus tulisi ylipäätään olla.

Nykyisenkaltaisen asevelvollisuuden pohja on Suomessa hiljalleen heikkenemässä. Jos ajattelua ei uskalleta uudistaa, riskinä on aikanaan siirtyminen kokonaan palkka-armeijaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Katalonia on saanut koko Espanjan sekaisin

Tavoitteena toimivat julkiset peruspalvelut

Terveysasema ilman ajanvarausta

Vaalit käytiin, mutta vastakkain-asettelu jatkuu

Kolumni: Jäähyväisten syksy – taide jää elämään

Perussuomalaisten välit koetuksella Jyväskylässä

Kodin köyhyys heijastuu lapsiin monin tavoin

Digijättejä on syytä verottaa myös Suomessa

Konservatiivien valta toi vaurautta ja eripuraa

Oppivelvollisuuden jatko suunniteltava huolellisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.