Kreikan kriisissä on vielä monta huippua

Kreikkalaiset äänestävät sunnuntaina kansankuntansa suunnasta. Periaatteessa äänestyksessä otetaan kantaa asiaan, joka ei enää ole voimassa. Euroalueen ja lainoittajien tarjous Kreikan rahoittamisen jatkamisesta oli voimassa tähän päivään eli kesäkuun loppuun saakka.

Mutta politiikassa asiat eivät ole suoraviivaisia ja yksinkertaisia. Vaikka Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin perjantai-illan ilmoitus viedä koko rahoitusratkaisu kansanäänestykseen raivostuttikin muut euromaat ja kansainvälisen valuuttarahaston, kärjistymä tulee tämän viikon aikana lieventymään. Jos kreikkalaiset hyväksyvät sunnuntaina lainoittajien ehdot, tilanne palaa normaaliksi.

Oikeastaan Kreikan kohdalla ei ole pitkään aikaan voinut puhua normaalista tilanteesta. Maa on ylivelkaantunut eikä selviä kaikista lainoistaan. Lainoittajat eivät kuitenkaan ole valmiita vielä leikkaamaan velkaa, koska Kreikka on heidän silmissään vastuuton vetkuilijana.

Kreikan talous on jo tasapainossa juoksevien menojen ja tulojen osalta, mutta korkomenoja maa ei pysty maksamaan eikä lyhentämään lainamääräänsä. Kukaan ei Kreikalle haluaisi antaa lisää lainaa, koska takaisinmaksu on epävarmaa, jopa epätodennäköistä.

Kreikka elää kansainvälisten rahoittajien ja euroalueen armeliaisuuden varassa. Jos euroalue ja IMF rahoittavat maata, se saa lisää aikaa selviytyä ainakin osasta ongelmistaan. Jos rahoitus päättyy sunnuntain kansanäänestyksen ei-tulokseen, Kreikka jää yksin. Tällä viikolla alkanut pankkien maksukyvyttömyys on sen tien alkua.

Todennäköisesti Kreikka ajautuu tavalla tai toisella ulos eurosta. Oma valuutta mahdollistaisi maalle rahan arvon devalvoitumisen ja sitä kautta kilpailukyvyn hitaan palautumisen. Todellisuudessa oma valuutta olisi kansalaisten nopea ja tehokas köyhdyttämisoperaatio. Nyt kreikkalaisten euromääräiset palkat ovat liian suuria maan talouden suorituskykyyn verrattuna ja lisäksi maan verotus on liian lievää.

Kreikan kriisi jatkuu tavalla tai toisella vielä vuosia. Tämä viikko ja sunnuntain kansanäänestys on vain yksi vaikeuksien huipentuma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Katalonia on saanut koko Espanjan sekaisin

Tavoitteena toimivat julkiset peruspalvelut

Terveysasema ilman ajanvarausta

Vaalit käytiin, mutta vastakkain-asettelu jatkuu

Kolumni: Jäähyväisten syksy – taide jää elämään

Perussuomalaisten välit koetuksella Jyväskylässä

Kodin köyhyys heijastuu lapsiin monin tavoin

Digijättejä on syytä verottaa myös Suomessa

Konservatiivien valta toi vaurautta ja eripuraa

Oppivelvollisuuden jatko suunniteltava huolellisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.