Kriisit nostaneet suomalaisten maanpuolustustahtoa

Suomalaisten maanpuolustustahto on nyt vahvempaa kuin aikoihin. Tämä heijastuu myös siihen, että taloudellisesta taantumasta huolimatta yli puolet suomalaisista haluaa korottaa puolustusmäärärahoja. Tulokset selviävät Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan kyselytutkimuksesta, joka on toistunut suurelta osin samanlaisena vuodesta 1964 alkaen.

Kolme neljästä suomalaisesta on sitä mieltä, että suomalaisten olisi puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, jos isänmaahan hyökätään. Miehistä näin ajattelee 82 prosenttia. Huoli turvallisuudesta on lisännyt myönteisyyttä sekä sotilasliitto Natoa että pohjoismaista sotilaallista yhteistyötä kohtaan.

Sotilaallinen uhka myös koetaan suuremmaksi kuin vuosi sitten. Jopa 72 % suomalaisista pitää sotilaallista uhkaa Suomea kohtaan mahdollisena kymmenen vuoden kuluessa.

Samalla kun sotilaallisen uhan mahdollisuus on tullut yhä todennäköisemmäksi ihmisten mielissä, on kasvanut tyytymättömyys Suomen puolustusmahdollisuuksia kohtaan. Peräti kaksi kolmasosaa suomalaisista on sitä mieltä, että Suomella on huonot mahdollisuudet puolustautua, jos maa joutuisi tavanomaisin asein käytävään sotaan.

Yleisen asevelvollisuuden kannatus on noussut roimasti; sitä tukee 75% suomalaisista. Armeijalla ei ole pelkoa nuorisokadosta, sillä 15–24-vuotiaiden keskuudessa yleisen asevelvollisuuden kannattajien osuus on noussut vuodessa 65:sta 75:een prosenttiin.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus saa entistäkin laajemman tuen, sillä sitä kannattaa 95 prosenttia sekä miehistä että naisista. Naisia ei kuitenkaan edelleenkään haluta pakottaa varusmiespalvelukseen; vain 13 prosenttia suomalaisista kannattaa yleisen asevelvollisuuden ulottamista myös naisiin. Velvollisuus osallistua kutsuntoihin olisi hyvä asia joka neljännen vastaajan mielestä.

Suomalaisten turvallisuustunteen heikkenemiseen ovat johtaneet ennen muuta Venäjän viimeaikaiset toimet. Silti suomalaisia eniten huolestuttava asia on kotimaan työllisyystilanne. Jopa Euroopan talouden näkymät huolestuttavat Venäjän kehitystä ja Ukrainan tilannetta enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Kannattaako Alvaa myydä? Raha ratkaisee

Touko Aalto ja julma Helsinki

Brexit-tilanne kirkastui, mutta uhkakuvia on yhä

Vuoden keskisuomalainen entistä jännittävämpi kisa

Brexit-vatkaus kyllästytti britit

Kiinassa ei kaihdeta suuria suunnitelmia

Vaajakosken ohitus tarvitsee suunnitelman ja rahoituksen

Isis-lapset, -naiset ja -miehet on syytä tuoda Suomeen

Myönteinen muutoskehitys kyseenalaistui Etiopiassa

Viisas aikuinen ei vähättele koulua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.