Lääkelaitos muuttaa, johtaja lähtee

Lääkelaitoksen ylijohtaja, professori Hannes Wahlroos erosi tiistaina virastaan näennäisen rauhallisesti. Hän perusteli eroaan sillä, että hän ei ole oikea henkilö johtamaan laitoksen siirtymistä Helsingistä Kuopioon.

Wahlroosin ero on suoraselkäinen teko. Hän ja hieman alle 20 saman laitoksen työntekijää on nyt eronnut tehtävistään. Heidän eroamisensa ovat liittyneet Lääkelaitoksen siirtosuunnitelmiin. Työntekijät eivät ole halunneet muuttaa Kuopioon vaan ovat katsoneet paremmaksi hakea muuta työtä pääkaupunkiseudulta.

Nämä ovat ymmärrettäviä ratkaisuja.

Lääkelaitoksen "siirrosta" Kuopioon ei ole tehty vielä lopullista päätöstä. Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk.) odotetaan tekevän ratkaisun lähiaikoina.

Hyssälän mukaan uusi lääkealan keskus perustetaan, jotta alan haasteisiin voitaisiin vastata paremmin. Uudistuksessa ei hänen mukaansa ole kysymys Lääkelaitoksen siirtämisestä vaan uuden lääkealan keskuksen perustamisesta. Keskukseen keskitetään hajallaan olevaa lääkealan osaamista.

Lääkelaitoksen sijoittumista Kuopioon ylijohtajan tai muun henkilökunnan ratkaisut eivät muuta. Ne pikemminkin helpottavat uuden keskuksen syntyä, vaikka osaamista muutosvaiheessa hetkeksi katoaakin.

Hallituksen on syytä olla määrätietoinen alueellistamisratkaisuissa. Lääkelaitoksen ja lääkealan keskittäminen Kuopioon tulee olemaan pitkällä tähtäimellä valtiolle edullinen ratkaisu. Se alentaa toimintakustannuksia ja parantaa toiminnan laatua.

Nykyinen sinivihreä hallitus on tehnyt alueellistamisratkaisuja - mutta kovin vähän. Lääkelaitoksen ratkaisun on syytä syntyä tai hallituksen uskottavuus joutuu kyseenalaiseksi.

Lääkelaitoksen jälkeen on vietävä eteenpäin Metsäntutkimuslaitoksen keskittämistä Joensuuhun ja Tilastokeskuksen siirtoa Jyväskylään.

Alueellistamisessa on tekojen aika. Varsinkin keskustalle näytöt ovat välttämättömiä.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Sisäpolitiikka moninapaistuu Ruotsissa

Pikavippiyhtiöille on saatava tiukempi kuri

Nimellä: Brittien rimpuilu brexit-sotkussaan on vertaansa vailla.

Ruotsista mallia liikenteen rahoitukseen

JYP ei tyytynyt kohtaloonsa

Nimellä: Euro on ollut menestystarina

Syyrian pakolaisten pitää tulkita monia valtapelejä

Nimellä: Tuulensuoja pitää suosion koholla

Pääkirjoitus: Maahanmuuton tuoma rikollisuus on vakava ongelma

Eihän omaisuutta mene alihintaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.