Määrärahojen leikkaus vaarantaa tehtävien hoitoa

Poliisi on kansalaisten palvelija ja tärkeä turvallisuuden takaaja. Eri yhteyksissä on kiistatta todistettu, että liikennevalvonnan lisääminen parantaa liikenneturvallisuutta.

Vastuuton ja holtiton liikennekäyttäytyminen - esimerkiksi ylinopeudet ja jopa rattijuopumustapaukset - on sitä yleisempää, mitä vähemmän poliisien liikennevalvontaa on.

Poliisien liikennepartioinnin säilyttäminen vähintään nykyisellä tasolla tai lisääminen olisi turvallisuuden kannalta välttämätöntä. Valitettavasti on kuitenkin niin, että poliisin määrärahat ovat jo vuosia supistuneet eikä suunta näillä näkymin muutu. Hallitusohjelman mukaan ensi vuoden budjettiin kaavaillaan noin kymmenen miljoonan euron vähennystä.

Erityisen vaikea on liikennettä valvovan Liikkuvan poliisin tilanne. Sen rahoitusvaje on tällä hetkellä 850 000 euroa. Liikkuva poliisi on niin tiukalla, että henkilökuluista joudutaan karsimaan. Käytännössä se tarkoittaa, että eläkkeelle siirtyvien tilalle ei ainakaan automaattisesti nimitetä uusia. Seurauksena on vääjäämättä vaikeuksia tehtävien hoidossa.

Liikkuvan poliisin resurssiongelmat johtavat muun muassa liikennevalvonnan vähenemiseen eli juuri siihen turvallisuuden kannalta hyvin tärkeään tehtävään, josta ei ole varaa tinkiä.

Liikkuvan poliisin yhdistyksen (LPY) pääluottamusmies Kai Samelinin mukaan säästöt voivat johtaa muun muassa siihen, että poliiseja on aikaisempaa vähemmän töissä viikonloppuisin, jolloin liikenteen valvonta olisi erityisen tärkeää.

Poliisin määrärahojen säästöt voivat johtaa myös siihen, että partiointia on pakko keskittää entistä enemmän suuriin kaupunkeihin ja niiden liepeille, jolloin erityisesti laajan maaseudun syrjäseudut jäävät lähes kokonaan valvonnan ulkopuolelle.

Liikenneturvallisuuden parantaminen ei luonnollisestikaan voi olla pelkään Liikkuvan poliisin partioiden varassa. Resurssien supistamiseen ei kuitenkaan olisi varaa. Liikenneturvallisuustyössä on edelleenkin lisättävä ja monipuolistettava valistusta. Myös autokoulujen opetusta on jatkuvasti kehitettävä, sillä nuorten hurjastelu ja kokemattomuus aiheuttaa edelleen valitettavan paljon liikenneonnettomuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.