Maakuntien Touko Aallolla vihreää nostetta

Vihreiden puheenjohtajavalinnasta tulee kiinnostava. Puolueen henkistä johtajuutta ja vallanjakomyllyä on vuosikymmenten ajan pyrkinyt kontrolloimaan helsinkiläisten vihreiden ”perhe”. Nämä pääkaupunkiseudun ”älykkövihreät” olivat puolueen perustamisvaiheen nuoria nousevia nimiä ja sittemmin he ovat olleet ainakin puolueen taustavaikuttajia. Tämä pääkaupunkivihreiden joukko on saanut vastakaikua etelän mediasta.

Maakuntien ääni on vihreissä noussut aina välillä. Tarja Cronbergin kausi puheenjohtajana (2005–2009) oli siitä näyttävin esimerkki. Cronberg on syntyjään helsinkiläinen, mutta hän profiloitui pohjoiskarjalaisena Teerisaaren asukkina. Hän onnistui yhdistämään susirajan vihreitä ja cityvihreitä. Cronberg puhui Pohjois-Karjalasta modernina erämaana. Nykyinen puheenjohtaja Ville Niinistö ei turkulaisena edusta kumpaakaan linjaa. Edeltäjä Anni Sinnemäki oli leimallisesti helsinkiläinen, mutta hänen menestyksensä puolueen johdossa ei ollut suurta. Tappio tuli nyt myös Helsingin pormestarivaalissa.

Vihreiden puoluekokous kesäkuussa Tampereella valitsee uuden puheenjohtajan. Jäsenäänestyksen tulosta on vaikea ennustaa, mutta MTV:n piirihallitusten jäsenille tekemässä kyselyssä kansanedustaja Touko Aalto oli selvä suosikki lähes 45 prosentin kannatuksella. Tätä voi pitää vahvana viitteenä tulevasta, sillä joidenkin helsinkiläisten vihreiden vaikuttajien lemmikki Emma Kari sai vain 16 prosentin kannatuksen. Myös Kari on kansanedustaja. Joensuulainen kansanedustaja Krista Mikkonen keräsi myös 16 prosentin kannatuksen, joten maakuntavihreillä on selvästi nostetta.

Aalto on lähtöisin Joensuusta, eli vihreiden kärkipaikoilla on vilissyt yllättävän paljon pohjoiskarjalaisia. Aalto tuli opiskelemaan Jyväskylään ja on nykyisin Keski-Suomen kansanedustaja. Hänen puolisonsa on Viitasaarelta. Aallolla on nyt mahdollisuus nousta vihreiden puheenjohtajaksi. Puolueen perinteeseen kuuluu hakea nuorta energiaa johtopaikoille Sitä Aallolla todella on. Hän on linjaltaan vasemmalle kallistuva vihreä.

Keski-Suomen kannalta Aallon nousu vihreiden johtoon olisi myönteinen uutinen. Se toisi koko maakunnalle vaikutusmahdollisuuksia ja Keski-Suomen asioiden ymmärrystä päätöspöytiin.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Tympeä oppitunti oikeistopopulismia

Rinteen linja taloudessa on kovin epäselvä

Hyvien uutisten päivä Karstulassa

Kohutilaisuuden avainlause

Yhdenmukaisuutta oppilaiden arvosanoihin

Kauppasota levisi myös suomalaisten kännyköihin

Kasvatamme jo tulevaisuuden työvoimaa

Metsätuhojen korjuu on vaarallista puuhaa

Propellit pyörivät pian Multialla ja Keuruulla?

Yhteiskunnalliset muutokset näkyvät sosiaalityössä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.