Maaseudun elävää kulttuuria

Konneveden Navettakino viettää tänä vuonna kymmenvuotista toimintavuottaan. Navettakino syntyi aikanaan kahden pikkupojan, Eemeli Mölsän ja Matti Kakon, ideasta. Tarmokkaat pojat olivat tuolloin 12- ja 10-vuotiaita. Ensimmäinen haaste elokuvateatterin perustamisessa oli kaluston hankinta. Moni olisi luovuttanut jo heti tässä vaiheessa.

Navettakino sijaitsee lähes 30 kilometrin päässä Konneveden kirkonkylältä ja Sumiaisista matkaa kertyy yli 20 kilometriä. Vaikka elokuvateatteri ei ole minkään kasvukeskuksen ytimessä tai edes liepeillä, on sillä riittänyt kävijöitä. Viime vuonna katsojia oli parituhatta. Näytöksiä on kahtena viikonloppuna kuukaudessa. Kauimmaiset katsojat ovat tulleet sadankin kilometrin päästä.

Navettakino on hieno osoitus maaseudun elävästä kulttuurista. Elävä kulttuuri tarvitsee elinvoimakseen yhteisön, jonka Mölsä ja Kakko onnistuneesti kokoavat elokuvien äärelle ainutlaatuiseen miljööseen. Kulttuuriteko on saanut tunnustusta muun muassa Keski-Suomen taidetoimikunnalta.

Navettakinoa pyörittävät Mölsä ja Kakko ovat jo parikymppisiä. On arvostettavaa, että elokuvien esittäminen ei ole katkennut opiskelujen vuoksi. Edes opiskelu muilla paikkakunnilla ei ole estänyt elokuvataiteen levittämisen jatkamista Navettakinon valkokankaalla.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Sisäpolitiikka moninapaistuu Ruotsissa

Pikavippiyhtiöille on saatava tiukempi kuri

Nimellä: Brittien rimpuilu brexit-sotkussaan on vertaansa vailla.

Ruotsista mallia liikenteen rahoitukseen

JYP ei tyytynyt kohtaloonsa

Nimellä: Euro on ollut menestystarina

Syyrian pakolaisten pitää tulkita monia valtapelejä

Pääkirjoitus: Maahanmuuton tuoma rikollisuus on vakava ongelma

Nimellä: Tuulensuoja pitää suosion koholla

Eihän omaisuutta mene alihintaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.