Maaseudun elävää kulttuuria

Konneveden Navettakino viettää tänä vuonna kymmenvuotista toimintavuottaan. Navettakino syntyi aikanaan kahden pikkupojan, Eemeli Mölsän ja Matti Kakon, ideasta. Tarmokkaat pojat olivat tuolloin 12- ja 10-vuotiaita. Ensimmäinen haaste elokuvateatterin perustamisessa oli kaluston hankinta. Moni olisi luovuttanut jo heti tässä vaiheessa.

Navettakino sijaitsee lähes 30 kilometrin päässä Konneveden kirkonkylältä ja Sumiaisista matkaa kertyy yli 20 kilometriä. Vaikka elokuvateatteri ei ole minkään kasvukeskuksen ytimessä tai edes liepeillä, on sillä riittänyt kävijöitä. Viime vuonna katsojia oli parituhatta. Näytöksiä on kahtena viikonloppuna kuukaudessa. Kauimmaiset katsojat ovat tulleet sadankin kilometrin päästä.

Navettakino on hieno osoitus maaseudun elävästä kulttuurista. Elävä kulttuuri tarvitsee elinvoimakseen yhteisön, jonka Mölsä ja Kakko onnistuneesti kokoavat elokuvien äärelle ainutlaatuiseen miljööseen. Kulttuuriteko on saanut tunnustusta muun muassa Keski-Suomen taidetoimikunnalta.

Navettakinoa pyörittävät Mölsä ja Kakko ovat jo parikymppisiä. On arvostettavaa, että elokuvien esittäminen ei ole katkennut opiskelujen vuoksi. Edes opiskelu muilla paikkakunnilla ei ole estänyt elokuvataiteen levittämisen jatkamista Navettakinon valkokankaalla.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Koiviston kylä oivalsi historiansa elinvoiman

Satumaa odottaa Viinasen paluuta

Pääkirjoitus: Lukeminen on kauas kantava lahja lapselle

Muovijätteen kierrätyksestä tarvitaan lisätietoa

Jospa optimismi on etiäinen

Notre Damen palo säikäytti maailman

Soini ei lähtenyt ehdolle vaan pois politiikasta

Pienpuolueiden joukossa oli vain yksi vaalivoittaja

Lähiruoka luo hyvinvointia Keski-Suomeen

Keski-Suomi voi saada jopa kolme meppiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.