Metsähake ja turve saavat kilpailukykyä

Alexander Stubbin (kok.) ja Antti Rinteen (sd.) hallitus kääntää vihdoinkin maan hallituksen energiapolitiikkaa. Kotimaisen energian eli turpeen ja metsähakkeen kilpailukykyä on vuosia heikennetty verotuksella. Kotimaisen energian tilalle onkin monissa voimaloissa tullut kivihiiltä. Näin on tapahtunut esimerkiksi Jyväskylän Keljonlahden voimalassa.

Edellinen, Jyrki Kataisen (kok.) ja Jutta Urpilaisen (sd.) hallitus kohteli kaltoin kotimaista energiaa. Hallituksen linjaukseen vaikutti varmasti voimakkaasti hallituspohja. Vihreiden Ville Niinistö ministerinä ja vihreät puolueena oli turpeen tylyn kohtelun takana. Verotukseen tuleekin muutos nyt heti, kun vihreät ovat lähteneet hallituksesta.

Kotimaisen energian kilpailukyvyn parantaminen on kansantaloudellisesti järkevää. Metsät ovat uusiutuvaa energiaa. Hakkeen ja muun puupohjaisen energian käyttö työllistää vahvasti Suomessa. Kivihiili ja öljy eivät sitä tee ja ne ovat ilmastopäästöiltäänkin pahimman sortin energiamuotoja.

Turpeen verotuksen alentaminen on myös perusteltua, vaikka turve ei olekaan virallisesti uusiutuvaa energiaa. Suomen turvevarat ovat valtavat. Turpeen käytöllä voimme korvata kallista tuontienergiaa. Turpeen käytön kääntöpuoli on ollut sen vaikutus vesistöihin. Nämä vesistöhaitat on syytä torjua tiukoilla normeilla. Turvevaramme ovat niin runsaat, että niitä voi voi hyödyntää myös turvallisesti ja perustellusti.

Pääministeri Stubb linjasi turpeen veromuutokset tiistaina eduskunnalle ilmoituksellaan. Metsähakkeen ja turpeen kilpailukyvyn parannus on myös kokoomukselle puoluepoliittisesti taktikointia. Keskusta on vaatinut voimallisesti näitä muutoksia. Myös MTK:n piiristä käytiin loppukesällä voimakasta taustavaikuttamiskampanjaa metsähakkeen ja turpeen aseman parantamiseksi. Nyt kokoomus noudatti opposition neuvoa ja vei samalla oppositiolta yhden vaaliaseen.

Kotimaisen energian käyttö toivottavasti korvaa kivihiiltä voimaloissa. Kivihiilen maailmanmarkkinahinta on matala, joten muutos voi olla hidas.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Sisäpolitiikka moninapaistuu Ruotsissa

Pikavippiyhtiöille on saatava tiukempi kuri

Nimellä: Brittien rimpuilu brexit-sotkussaan on vertaansa vailla.

Ruotsista mallia liikenteen rahoitukseen

JYP ei tyytynyt kohtaloonsa

Nimellä: Euro on ollut menestystarina

Syyrian pakolaisten pitää tulkita monia valtapelejä

Pääkirjoitus: Maahanmuuton tuoma rikollisuus on vakava ongelma

Nimellä: Tuulensuoja pitää suosion koholla

Eihän omaisuutta mene alihintaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.