Ministeri Hautala teki saman virheen kaksi kertaa

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) on selitellyt paljastunutta pimeää remonttimaksua ja siivousmaksua vaihtelevin sanankääntein. Hänen ja maksun saajan kertomukset summista ja maksutilanteesta poikkeavat toisistaan. Emme tiedä, mikä asiassa on totuus.

Nyt näyttää riidattomalta, että Hautala maksoi vuonna 2009 ollessaan europarlamentaarikko kotinsa siivouksen pimeästi ilman veroja sekä asianmukaisia maksuja ja teki samoin myös kotinsa oviremontissa. Tapauksia on kaksi, joten pimeää maksua on vaikea uskoa puhtaaksi vahingoksi. Pikemmin on oletettavaa, että Hautala on katsonut omaa etuaan ja yrittänyt näin saada palvelut itselleen halvemmalla kuin verollisessa työssä tapahtuisi.

Hautala on ammattipoliitikko. Hän oli Vihreän liiton puheenjohtaja 1987–91. Kansanedustajana hän on istunut toistakymmentä vuotta ja europarlamentaarikkona kymmenkunta vuotta. Ministerinä hän on ollut kaksi vuotta.

Hautala on perännyt yritysjohtajien moraalia. Viimeisin tapaus on Finnairin toimitusjohtajan asuntojupakka, jossa ministeri korosti virheettömän käytöksen merkitystä.

Hautala on varmasti tiennyt, että kodin siivouksesta tai remontoinnista pitää maksaa kuitillisesti. Näin verot tulevat maksetuksi. Hautalan selitykset maahanmuuttajasiivoojan auttamisesta ja remontoijan luulemista yrittäjäksi ovat huonoja.

Hautala on hallituksen harmaan talouden ministeriryhmässä. Hän haluaa jatkaa ryhmässä.

Ministerin veronkierto on vakava asia. Se kertoo suhtautumisesta säännöksiin. Asiassa ei ole minkäänlaista harmaata aluetta vaan ihminen joko toimii oikein tai väärin. Hautala on toiminut väärin.

Ministerin luottamus ei voi olla kiinni yhdestä virheestä. Jokaiselle ihmiselle voi tapahtua erehdyksiä. Hautalan osalta tilanne on vakavampi, sillä samalla kertaa tuli tietoon kaksi pimeää maksua.

Hautalan puolue vihreät tekisi viisaasti, jos se vaihtaisi ministeriä. Hautalan uskottavuus on heikentynyt. Edessä on lähiaikoina päätöksiä veronkorotuksista ja leikkauksista. Yhteiskunnan veromaksuja kiertänyt ministeri on kestämättömällä pohjalla vallassa.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Kaikkonen avasi odotetusti puheenjohtajakisan

Salsaturismi on tärkeä tulonlähde Kuuballe

Pientä toivoa teiden korjausvelan hoidosta

Jyväskylän Harju jälleen huippu-urheilun areena

Terveystarkastukset kaventavat terveyseroja

Kiipeile tai hulaa – turha jäykkyys sulaa

Pohjoisesta kohti Toivakan johtoa

Moldovan kriisissä voi olla aineksia pahempaan

Hongkongin demokratia on nuori ja puutteellinen

Pääkirjoitus: Vihreät hakevat paikkaa kolmen suuren joukossa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.