On luotava laillinen reitti Eurooppaan

Italian eteläisimmästä saaresta on tullut Afrikasta Eurooppaan saapuvan pakolaisvirran symboli. Tuhannet ja taas tuhannet pyrkivät Lampedusan kautta parempaan elämään. Keskisuomalaisen toimittaja Janne Yläjoki ja kuvaaja Marko Kauko raportoivat saaren tilanteesta paikan päältä.

Pakolaiskysymys on Euroopan kannalta hankala. Vaa’assa painavat kaikille yhteisten ihmisoikeuksien toteuttaminen ja toisaalta yhteiskuntien taloudellinen kantokyky.

Pohjimmiltaan kysymys on kuitenkin inhimillinen. Tuhansia ihmisiä on kuollut Välimerellä pyrkiessään laittomasti kohti Eurooppaa. Rajoja on avattava, vaikka samalla Euroopan elintaso laskisi.

Pakolaisvirta ei kuitenkaan voi olla hallitsematonta. Mediterranean Hope -järjestön mallissa muuttoa suitsittaisiin Afrikan puolella myönnettävillä humanitaarisilla viisumeilla. Laillisen reitin luominen vähentäisi ihmissalakuljetusta ja arvottaisi matkan kiireellisyyttä ennen kaikkea humanitaarisin perustein.

Alkuvaiheessa Marokossa voitaisiin myöntää tuhat viisumia. Tänä vuonna Italian rannikolle odotetaan yhteensä 200 000 laitonta maahanmuuttajaa. Humanitaarisella viisumilla Eurooppaan saapuvien joukko olisi pieni virta suuressa joessa, mutta alku tilanteen ratkaisemiselle järjestelmällisin keinoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.