Polkemalla terveyttä ja iloa, jopa euroja yhteiskunnalle

Meneillään olevan valtakunnallisen Pyöräilyviikon pääteemaksi on nostettu työmatkapyöräily iskulauseella ”Ilo irti työmatkasta!”. Pyöräilyn terveysvaikutukset niin mielelle kuin kehollekin ovat kiistattomat: aamulla pyöräillessä virkistyy ja töistä palatessa rentoutuu. Brittitutkimuksen mukaan ihmiset voivat sitä paremmin, mitä pidemmän matkan he töihinsä pyöräilevät tai kävelevät.

Työmatkapyöräilyn teemalla on haluttu haastaa kunnat ja työnantajat parantamaan työmatkapyöräilyn olosuhteita ja kiinnittämään huomiota kaikkein tärkeimpien pyöräväylien laatutasoon.

Ensi sunnuntaihin saakka kestävä Jyväskylän pyöräilyviikko on lajissaan Suomen laajin. Nyt viikko avattiin lauantaina satojen pyöräilijöiden paraatilla.

Vaikka pyöräilijöiden asemaa on parannettu viime vuosina Jyväskylässä monin tavoin, tehtävää riittää edelleen. Monin paikoin keskustassa pyöräilijät ovat edelleen vaarallisesti muun liikenteen seassa, eikä lähiöistä keskustaan ole kaikin paikoin riittävästi pyöräteitä.

Jyväskylän ensimmäisen, keskustasta Huhtasuolle kulkevan vauhdikkaan pyöräilybaanan rakennustyöt käynnistyvät tänä kesänä. Pyöräilybaana on jopa 6,5 metriä leveä, tasainen pyörätie, jossa jalankulkijat on erotettu kokonaan omalle vyöhykkeelleen. Pyöräilijät kulkevat omilla kaistoillaan autojen tapaan (Ksml 8.5.).

Myöhemmin baanan käyttöön otetaan myös tyhjän panttina seisova Rantaväylän ylittävä silta, joka aikoinaan rakennettiin Kankaan paperitehtaan tarpeisiin.

Jyväskylässä on parhaillaan tekeillä pyöräilyn edistämisohjelma. Huhtasuon kaltaisia pyöräilybaanoja on tarkoitus rakentaa lähivuosina säteittäisesti joka suuntaan kaupungin keskustasta. Niiden lisäksi tarvitaan myös perinteisiä kevyen liikenteen väyliä esimerkiksi Tikkakosken ja Petäjäveden suuntaan.

Helsingissä tehdyn selvityksen mukaan jokainen pyöräilty lisäkilometri tuottaa yhteiskunnalle 0,3–1,3 euroa, terveyshyötyjen ja saasteettomuuden ansiosta. Sijoitukset pyöräteihin ovat liikkumisen resurssiviisautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.