Rajayhteistyö on saatava toimimaan

Suomen ja Venäjän raja on monella tavoin poikkeuksellinen. Se on huomattavan pitkä, se on valtioiden rajan lisäksi Euroopan unionin ja Schengen-alueen itäraja ja se on tähän saakka ollut valtavan Venäjän kaikista rajoista ongelmattomin. Nyt tilanne on muuttunut, ja Suomessa ollaan hämillään, kun Venäjä on muuttanut käytäntöään ja alkanut ohjata tulijoita rajan yli Suomeen ilman Schengen-viisumia.

Suomen ja Venäjän sisäministerien on kerrottu muodostaneen rajatilanteesta ”yhteisen tilannekuvan”. Venäjän ulkoministeriö sanoo, että Venäjällä ei ole velvollisuutta estää ihmisiä lähtemästä maasta mutta Venäjä ymmärtää Suomen huolen asiassa. Ministeriön lausunnossa mainittiin kaikki keskeiset maiden rajayhteistyösopimukset myös ajalta ennen EU-aikaa. Venäjä siis korostaa kahdenkeskisyyttä.

Presidentti Sauli Niinistö on linjannut etenemään asiassa ilman politisointia ja askel kerrallaan. Seuraava askel otetaan tänään, kun pääministerit Juha Sipilä (kesk.) ja Dmitri Medvedev tapaavat Pietarissa. Näin Sipiläkin vihitään suomalaisen diplomatian kuningaslajiin, idänsuhteiden hoitoon.

Matalalla profiililla eteneminen on ymmärrettävää, kun tiedossa on ollut, että vuoropuhelua siirretään korkeammalle tasolle. Epäselvää silti on, mitkä ovat Venäjän perimmäiset tavoitteet. Edes pääministeri Medvedev ei välttämättä enää kuulu Kremlin sisäpiirin kovimpaan ytimeen. Venäjän rajajoukot ja turvallisuuspalvelu FSB ovat presidentti Vladimir Putinin komennossa.

Tilanteeseen itärajalla vaikuttavat luultavasti samanaikaisesti monet eri syyt. Venäjän syvenevässä talouskriisissä ahdinkoon jääneet siirtotyöläiset voivat kokea sekä työntöä pois Venäjältä että vetoa muualle. Venäjän rajaviranomaisten ilmeinen yhteistoiminta rikollisten välikäsien kanssa viittaa siihen, että Venäjä haluaa samalla testata EU:n ulkorajaa ja reaktioita Suomen kautta. Moisen toiminnan yksi viesti on, että Venäjällä on suurvaltana monia keinoja vastata eristämisyrityksiin.

Suomi on testissä sekä itsenäisenä valtiona että EU:n jäsenenä. Rajayhteistyö ei toimi. Asia on saatava ripeästi järjestykseen – tai raja on suljettava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.