Realiteetit sanelivat pukutehtaan ratkaisun

Kilpailun esteiden poistaminen yhdistettynä pääoman, tavaran ja työvoiman vapaaseen liikkumiseen merkitsee suuria muutoksia kansainvälisessä taloudessa. Tuotanto ohjautuu sinne, missä tuotantokustannukset ovat alhaisimmat. Monet yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan Kauko-Itään.

Kehitys ja muutos merkitsevät paljon puhuttua rakennemuutosta vauraassa Länsi-Euroopassa. Muutokset koskevat myös Suomea. Monilla aloilla työvoimakustannukset ovat sitä luokkaa, ettei kilpailukykyinen tuotanto ole yksikertaisesti Suomessa mahdollista.

Ilmiö koskee myös Jyväskylää. Tuorein tapaus on maineikkaan Karjalan Puku Oy:n päätös lopettaa pukujen valmistus Jyväskylän keskustassa. Tuotanto siirtyy Itä-Eurooppaan. Miesten pukujen valmistuksen päättyminen Jyväskylän ydinkeskustassa koetaan luonnollisesti tappiona koko Keski-Suomessa. Sodan jälkeen Viipurista Etelä-Pohjanmaan kautta Jyväskylään päätynyt Karjalan Puku on ollut merkittävä työllistäjä. Sen on laajalti tunnettu miesten pukujen valmistaja sekä kotimaassa että ulkomailla. Yhtiön omistavat sen perustajan Kaarlo Väinö Wahlgrenin pojanpojat. Pekka Wahlgren on toimitusjohtaja.

Tuotannon siirtäminen Itä-Eurooppaan on taloudellisten realiteettien sanelema. Kannattava tuotanto Jyväskylässä edellyttäisi näet tuntuvia korotuksia pukujen hintoihin ja se taas johtaisi vääjäämättä markkinaosuuden supistumisen. Näin kävisi vaikka Karjalan Puku on tunnettu Kaleva-brändistään.

Karjalan Puku ei kuitenkaan lähde kokonaan Jyväskylästä Kaupunkiin jää hallinto, markkinointi ja suunnittelu. Tulevaisuudessakin Kaleva-brändi liittyy ihmisten mielissä Jyväskylään.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Sisäpolitiikka moninapaistuu Ruotsissa

Pikavippiyhtiöille on saatava tiukempi kuri

Nimellä: Brittien rimpuilu brexit-sotkussaan on vertaansa vailla.

Ruotsista mallia liikenteen rahoitukseen

JYP ei tyytynyt kohtaloonsa

Nimellä: Euro on ollut menestystarina

Syyrian pakolaisten pitää tulkita monia valtapelejä

Nimellä: Tuulensuoja pitää suosion koholla

Pääkirjoitus: Maahanmuuton tuoma rikollisuus on vakava ongelma

Eihän omaisuutta mene alihintaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.