Sisupartiolaisista on syytä ottaa mallia

Kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä kiinnittää huomiota lasten oikeuksien sopimukseen, joka hyväksyttiin vasta 14 vuotta sitten. Sopimuksen perusperiaatteita ovat syrjimättömyys, lapsen etu, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä lapsen näkemysten kunnioittaminen.

Lasten oikeudet näyttäytyvät usein itsestään selvänä asiana, mutta käytännössä parannettavaa on paljon.

Tämän päivän erityisenä teemana ovat vammaisten lasten oikeudet tavalliseen elämään. Erityislapset nähdään usein vain vammansa määritteleminä. Näin ei saisi olla.

Jokaisella lapsella tulee olla oikeus myös mielekkääseen vapaa-aikaan, harrastuksiin ja ystävien muodostamaan vertaisverkostoon. Vammaisten lasten maailma ei saisi rajoittua vain totuttujen vammaistoimijoiden piiriin. On tärkeää, että vammaiset lapset voivat harrastaa erilaisia asioita monenlaisissa ryhmissä.

Hyvä esimerkki tästä on sisupartiotoiminta, joka sai vastikään Suomen Unicefin Lapsen oikeuksien vaikuttaja -palkinnon.

Jyväskyläläislippukunta Reippaat pojat järjestää ansiokkaasti toimintaa noin 50:lle sisupartiolaiselle. Sisupartiolaisia on mukana myös muissa keskisuomalaisissa lippukunnissa. Heitä ohjaavat vapaaehtoiset aikuiset.

Partiossa kehitysvammainen lapsi on kuin kuka tahansa muukin. Sisupartiolaiset osallistuvat tavalliseen partiotoimintaan, myös partioparaateihin ja suurleireille.

Pienet käytännön ratkaisut voivat parantaa harrastusten esteettömyyttä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi partiolaisten leiripaikalle järjestetyt inva-vessat.

Sisupartiolaiset harrastavat omassa ryhmässään, mutta myös niin sanottujen tavallisten partiolaisten kanssa. Yhteisillä leireillä iltanuotiolla lauletaan usein sekä ääneen että viittoen. Myös monet muut toimijat voisivat ottaa sisupartiolaisista mallia.

Lapset näkyvät yhteiskunnassa entistä paremmin, mutta vammaiset lapset ovat itse äänessä vain harvoin. Tänään Keskisuomalaisen mielipidesivulla julkaistaan erityislasten piirrustuksia terveisineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Miksi mestarin katse on haalistunut?

Avaruus on vain yksi suurvaltakilpailun rintama

Valmistuneille luotava uskoa tulevaisuuteen

EU:n elvytysrahasto on kallis ja ongelmallinen

Ammattiin valmistuja on myös juhlansa ansainnut

Laitapopulistit häviävät nyt vanhoille puolueille

Suurtyöttömyys varjostaa kesää Keski-Suomessa

MM-ralli on syytä siirtää ensi kesään

Kotimainen nuori vs. ukrainalainen aikuinen

Koronapandemia koettelee rajusti lapsiperheitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.