Sisupartiolaisista on syytä ottaa mallia

Kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä kiinnittää huomiota lasten oikeuksien sopimukseen, joka hyväksyttiin vasta 14 vuotta sitten. Sopimuksen perusperiaatteita ovat syrjimättömyys, lapsen etu, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä lapsen näkemysten kunnioittaminen.

Lasten oikeudet näyttäytyvät usein itsestään selvänä asiana, mutta käytännössä parannettavaa on paljon.

Tämän päivän erityisenä teemana ovat vammaisten lasten oikeudet tavalliseen elämään. Erityislapset nähdään usein vain vammansa määritteleminä. Näin ei saisi olla.

Jokaisella lapsella tulee olla oikeus myös mielekkääseen vapaa-aikaan, harrastuksiin ja ystävien muodostamaan vertaisverkostoon. Vammaisten lasten maailma ei saisi rajoittua vain totuttujen vammaistoimijoiden piiriin. On tärkeää, että vammaiset lapset voivat harrastaa erilaisia asioita monenlaisissa ryhmissä.

Hyvä esimerkki tästä on sisupartiotoiminta, joka sai vastikään Suomen Unicefin Lapsen oikeuksien vaikuttaja -palkinnon.

Jyväskyläläislippukunta Reippaat pojat järjestää ansiokkaasti toimintaa noin 50:lle sisupartiolaiselle. Sisupartiolaisia on mukana myös muissa keskisuomalaisissa lippukunnissa. Heitä ohjaavat vapaaehtoiset aikuiset.

Partiossa kehitysvammainen lapsi on kuin kuka tahansa muukin. Sisupartiolaiset osallistuvat tavalliseen partiotoimintaan, myös partioparaateihin ja suurleireille.

Pienet käytännön ratkaisut voivat parantaa harrastusten esteettömyyttä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi partiolaisten leiripaikalle järjestetyt inva-vessat.

Sisupartiolaiset harrastavat omassa ryhmässään, mutta myös niin sanottujen tavallisten partiolaisten kanssa. Yhteisillä leireillä iltanuotiolla lauletaan usein sekä ääneen että viittoen. Myös monet muut toimijat voisivat ottaa sisupartiolaisista mallia.

Lapset näkyvät yhteiskunnassa entistä paremmin, mutta vammaiset lapset ovat itse äänessä vain harvoin. Tänään Keskisuomalaisen mielipidesivulla julkaistaan erityislasten piirrustuksia terveisineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Valtiojohdon kilpailuasetelmaa turha ylikorostaa

Venäjällä pandemia voi toimia monin tavoin

Gallup on kuin torikokous

Erikoistuminen voi olla pienen lukion pelastus

Suomikin pysyy mukana Jemenin lasten kauhuissa

Olisiko minusta vielä lapsenkaltaiseksi?

Mäkäräinen teki urheiluhistoriaa monella tavalla

Liikuntapääkaupunki näyttää esimerkkiä

Maaseudun tuttu palvelu kasvaa myös kaupungeissa

Minne katoaa kumi autojen renkaista?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.