Suomen joukkojen vähentämispäätös on perusteltu

Suomi aloittaa ensi vuonna joukkojen vähentämisen Afganistanista, kun sotilasliitto Naton Isaf-operaatiosta kotiutetaan 50 sotilasta. Tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (utva) sopivat asiasta tiistaina. Nykyisellään Afganistanissa on 195 suomalaissotilasta, jotka tekevät yhteistyötä erityisesti Ruotsin ja Saksan joukkojen kanssa.

Suomen osallistuminen Afganistaniin painottuu tulevaisuudessa kehitysyhteistyöhön, siviilikriisinhallintaan ja Afganistanin turvallisuusviranomaisten koulutukseen.

Suomen päätös on linjassa muiden maiden kanssa. Ensi vuonna Saksa vähentää joukkojaan Afganistanissa lähes viidenneksellä ja Ruotsi kotiuttaa 180 sotilasta eli vajaan kolmasosan joukoistaan. Turvallisuusvastuun on määrä siirtyä Afganistanin omille viranomaisille vuoteen 2014 mennessä.

Suomi on osallistunut Afganistanin kriisinhallintaan vuodesta 2002. Operaatio on kaiken aikaa ollut Suomelle sisäpoliittisesti ongelmallinen. Tiedossa on ollut, ettei Suomi ole strategian tasolla voinut vaikuttaa Afganistanin sodan kulkuun. Osanamme on ollut hyväksyä muualla yhdessä tehdyt päätökset ja toimia niiden mukaisesti.

Suomen osallistumista on perusteltu useilla yleisinhimillisillä, humanitaarisilla mutta myös kansallisia intressejä korostaneilla tekijöillä. Lisäksi tekijät ovat kytkeytyneet toisiinsa. Esimerkiksi tärkeän demokratian ja oikeusvaltion puolustamisen Afganistanissa on samalla katsottu edesauttavan Suomen hyviä suhteita Yhdysvaltoihin ja Natoon vastapalvelusten toivossa. Lyhyesti voi sanoa, ettei Suomen osallistumisella ole ollut selkeää päämäärää.

Joukkojen vähentäminen ja painopisteen muutos Afganistanissa on sellainen kunniallinen keskitie, jossa Suomi voi vielä katsoa kantavansa kansainvälisen vastuunsa oikeusvaltioperiaatteiden ja ihmisoikeuksien puolustamisessa, varsinkin kun muut maat - joihin Suomi ei voi vaikuttaa - ovat päätymässä samaan ratkaisuun.

Utvassa kuullut perustelut heijastavat Afganistan-politiikan näkemyseroja hallituksessa. Kun ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) korosti, että Suomen ratkaisu on linjassa muiden maiden päätösten kanssa, puolustusministeri Stefan Wallin (r.) painotti, että Suomen on kansainvälisen yhteisön jäsenenä kannettava vastuunsa Afganistanissa myös jatkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.