Suomi on kaukana leipäviljan omavaraisuudesta

Suomi on pohjoinen maa, jossa viljan omavaraisuus oli pitkään keskeinen kansallinen tavoite. Muutama vuosikymmen sitten se saavutettiin yleisesti ja rehuviljan osalta on ollut ajoittain huomattavaakin ylituotantoa. Sen sijaan erityisesti rukiin omavaraisuus on vielä kaukana. Rukiin kotimainen kulutus oli viime vuosina noin 105 miljoonaa kiloa, mutta kotimainen tuotanto jäi 69 miljoonaan kiloon. Kolmannes suomalaisille tärkeästä leipäviljasta on tuontitavaraa.

Suomeen tuodaan myös vehnää. Sen sijaan kauraa ja ohraa tuodaan Suomeen vuosittain erittäin vähän.

Viime vuonna vehnää tuotiin noin 14 miljoonaa kiloa. Valkoisen leivän raaka-ainetta tuotiin Kazakstanista, Kanadasta ja Ranskasta.

Suomeen tuodusta rukiista oli suurin osa Tanskasta ja Ruotsista, mutta leipomoiden perusraaka-ainetta tuotiin myös Baltian maista ja Puolasta.

Tämän vuoden viljan korjuu on Etelä-Suomessa jo alkanut. Eteläisissä maakunnissa on rukiista puitu jo noin 70 prosenttia. Viljelyala on edellistä satokautta suurempi ja tuoreimpien arvioiden mukaan ruista saadaan huomattavasti edellisvuotta enemmän eli noin 79 miljoonaa kiloa. Sekään ei riitä läheskään kotimaiseen kulutukseen eli rukiin tuonti jatkuu.

Maatalouspolitiikassa on ryhdyttävä toimiin leipäviljaomavaraisuuden saavuttamiseksi. Kysymys ei ole siitä, etteikö ainakin näillä näkymin eurooppalaisilta viljamarkkinoilta olisi saatavissa ruista, mutta ainakaan kaikissa nykyisistä tuontimaista viljelymenetelmät eivät täytä suomalaisia vaatimuksia. Esimerkiksi Puolassa kasvinsuojeluaineiden käyttö on monikertainen Suomeen verrattuna.

Suomalaisilla kuluttajilla on oikeus saada puhtaista kotimaisista raaka-aineista valmistettuja elintarvikkeita. Laadukas leipä on perusasia ja varmimmin se turvataan lisäämällä leipäviljan tuotantoa Suomessa.

Suomalaiset maanviljelijät ovat valmiita lisäämään rukiin viljelyä, mutta se edellyttää tuottajahinnan tuntuvaa korotusta. Laajoilla alueilla ruis on siinä määrin riskialtis viljelykasvi, etteivät sen viljelypinta-alat nykyisillä tuottajahinnoilla juurikaan kasva.

Leivän hinnassa raaka-aineen osuus on hyvin pieni, joten rukiin tuottajahinnan korotuksen ei pitäisi merkitä leivän hinnan nousua.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Brittipolitiikka astui Narnian maailmaan

Venäjällä on kaikesta oma tulkintansa

Kierrättäminen sujuu, kun siihen on tottunut

Radikalisoitumisen ehkäisy ei saa loppua

Ruotsista on tullut politiikan varoittava esimerkki

Sähköautohurmos meni ylikierroksille

Saudien röyhkeys ei Trumpia järkytä

Ihmisoikeudet kuuluvat myös siirtolaisille

Pääkirjoitus: Posti syrjii maaseutua ja sanomalehtiä

Presidentti on Ranskassa yhä ahtaammalla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.