Veroa maksava yritys etusijalle yhteiskunnassa

Kansainvälisessä maailmassa yhteiskunnat joutuvat uudenlaisten haasteiden eteen. Valtioiden toiminta perustuu kykyyn kerätä kansalaisilta ja yrityksiltä veroja. Ilman veronmaksajia hallintovalta on tyhjä kuori.

Yhdysvalloissa kohuttiin viime vuonna suuryritysten matalista veroista. Esimerkiksi yksi maailman suurimmista yrityksistä, monialayhtiö General Electric (GE) on vuosia optimoinut veronmaksunsa vähäiseksi kotimaassaan. Muidenkin kansainvälisten yhtiöiden toiminnassa verotusta on minimoitu veroparatiisien kautta.

Yritysten kyky optimoida toimintansa eli tuloksellisuus on luonnollista mutta verojen minimointi veronkikkailulla ei sitä ole. Jos yritykset kierrättävät voittonsa veroparatiiseissa, häviäjiä ovat aina järjestäytyneet yhteiskunnat. Silti mikään suuryritys ei voi toimia ilman yhteiskunnan palveluja.

Moraalisesti on perusteltua vaatia, että yritykset myös tuntevat yhteiskuntavastuunsa ja maksavat asianmukaiset verot. Verojen suuruudesta voi olla aina montaa mieltä, mutta veronkierto kansainvälisten yhtiörakenteiden tai veroparatiisien kautta on tuomittavaa.

Myös Suomessa voi nykyisin törmätä verojen pakoiluun. Terveyspalveluyritysten omistus on liukunut hiljalleen suomalaisilta perustajilta kansainvälisiin ketjuihin ja ulkomaiseen omistukseen. Ulkomaisen pääoman tulo suomalaisille markkinoille on hyvä asia, mutta omistajiakin on monenlaisia.

Yksi huono esimerkki on terveys- ja hoitopalvelukonserni Mehiläisen omistaja. Mehiläinen kerää Suomessa 211 miljoonaan euron liikevaihdon ja sillä lähes 40 miljoonan liikevoiton. Silti yhtiö maksaa veroja vain 360 000 euroa.

Mitä tämä on mahdollista? Mehiläinen on osa kansainvälistä Ambea-konsernia. Se on siirtänyt voittonsa ulkomaille sisäisin siirroin, jolloin Suomeen verotettavaa ei ole jäänyt.

Samanlaisia kansainvälisiä yritystapauksia on varmasti paljon Suomessa. Esimerkiksi Googlen tai Facebookin kaltaiset yritykset eivät tänne juuri veroja maksa vaan siirtävät ne vinhasti verottajan ulottumattomiin.

Yhteiskunta voisi omassa toiminnassaan suosia veroja maksavia yrityksiä, sillä kansallinen hyvinvointi syntyy siitä, että tänne maksetaan veroja. Myös jokaisen suomalaisen on hyvä suosia suomalaista toimintaa ja yrityksiä, joilla on työntekijöitä täällä ja jotka maksavat veronsa Suomeen. Tässä asiassa kansallinen itsekkyys on hyväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.