Hätäaputöihin etsitään taitavaa miestä

Tähän on tultu. Vanha kivisilta, kääntösilta Viitasaaren keskustassa on hitaasti sortumassa.

Vuosi sitten keväällä osa sillan kiviseinämästä romahti Keiteleeseen. Sortumaa yritettiin korjata, mutta aina kun veteen pudonneita kiviä nostettiin, sortui silta yhä enemmän.

Lopulta sortumakohta tuettiin isoilla kivipaaseilla. Kauniilta ei näytä, mutta silta kantaa. Sillan seinämät ovat jatkaneet pullisteluaan.

Kivisilta on palvellut kulkijoita 1860-luvun nälkävuosista tähän päivään. Silta rakennettiin suurten nälkävuosien 1867–69 hätäaputyönä jauhopalkalla. Vuonna 1900 se muutettiin kääntösillaksi. ”Kaukokatseisesti arveltiin, että kasvavan höyrylaivaliikenteen sujuvuus vaatii uutta ratkaisua.”

Kylään palkattiin tärkeä virkamies: siltavahti, jolle talolliset maksoivat kymmenyksiä. Siltavahdille rakennettiin sillanpieleen arvokkaalle paikalle siltavahdin talo, Vahtiala. Tunnetuin kääntösillan siltavahti oli Lennart Drake.

Siltavahdin tehtävänä oli sillan kääntäminen sekä vesi- että maantieliikenteen sujuvuudesta huolehtiminen. Tämän lisäksi siltavahti otti tehtäväkseen seurata ja kirjata ylös Keiteleen vedenpinnan korkeuden vaihtelut. Tämä tehtävä on säilynyt Draken suvulla nykysukupolviin saakka.

Palataan vanhalle kääntösillalle. Miten on mahdollista, että lähes 150 vuotta palvellut kivisilta yhtäkkiä rupeaa sortumaan?

Silta ennallistettiin vuonna 2011. Ajatuksena oli riisua sillalta vuosikymmenten tuoma ylimääräinen taakka ja palauttaa se kuviteltuun alkuperäiseen asuun. Kuviteltuun siksi, ettei kukaan täsmälleen tiedä, millainen silta valmistuessaan on ollut. Ensimmäiset kuvat sillasta ovat tiettävästi 1800-luvun lopulta.

Ennallistamisessa tehtiin kaksi sangen arkipäiväistä ja ymmärrettävää päätöstä, jotka yhdessä ovat synnyttäneet mittavan virheen. Sillalta poistettiin asfaltti ja vanha kaukolämpöputki jätettiin hohkamaan rakenteisiin lämpöä.

Museovirasto ohjeisti ja määräsi, mitä sillalle saa tehdä ja mitä ei. Muun muassa siltakannen asfalttipinta piti poistaa, ja ohjeiden mukaisesti se poistettiin.

Siltarakenteissa oleva vanha kaukolämpöputki piti myös poistaa, mutta kustannussyistä sitä ei poistettu. Putkea ei myöskään laskettu alemmaksi, vaikka niin päätettiin. Putki jäi lämmittämään rakenteita.

Kohtalokas soppa oli valmis. Talvella lämpö pitää osan sillasta sulana ja vesi virtaa rakenteisiin. Silloin muutoin jäässä olevan siltakiveyksen taakse syntyy jäälinssi, joka työntää kiviä ulospäin.

Nykytietämyksellä, taidoilla ja rahan säästämisvimmassa vanha kääntösilta on saatu sortumavaaraan viidessä vuodessa.

Viitasaarella tarvitaan nyt kiireesti hätäaputöihin taitava mies, joka tietää, miten sillan kivet saadaan pysymään paikoillaan. Hänen palkkansa on varmasti jotain muuta kuin 150 vuotta sitten. Kun vain sellainen taituri vielä löytyisi.

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Sukuyhtiö Otava nousi median järjestelijäksi

Suomi jakautuu veropuolueisiin

Kolumni: Romanian korruptiopaini heijastuu Suomeenkin

Sovun pitääkin syntyä ensiksi ihmismielissä

Sisäinen devalvaatio onnistui kerran

Avaruuden ikkunasta myös menneisyyteen

Nimellä: Isät ymmärtävät paremmin, että kaikesta ei tarvitse stressata

Kolumni: Orban haastaa keskusta-oikeiston yhtenäisyyden

Mika Waltari ennusti Trumpin 1940-luvulla

Ratsian syke tuntuu aikojen takanakin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.