Hätäaputöihin etsitään taitavaa miestä

Tähän on tultu. Vanha kivisilta, kääntösilta Viitasaaren keskustassa on hitaasti sortumassa.

Vuosi sitten keväällä osa sillan kiviseinämästä romahti Keiteleeseen. Sortumaa yritettiin korjata, mutta aina kun veteen pudonneita kiviä nostettiin, sortui silta yhä enemmän.

Lopulta sortumakohta tuettiin isoilla kivipaaseilla. Kauniilta ei näytä, mutta silta kantaa. Sillan seinämät ovat jatkaneet pullisteluaan.

Kivisilta on palvellut kulkijoita 1860-luvun nälkävuosista tähän päivään. Silta rakennettiin suurten nälkävuosien 1867–69 hätäaputyönä jauhopalkalla. Vuonna 1900 se muutettiin kääntösillaksi. ”Kaukokatseisesti arveltiin, että kasvavan höyrylaivaliikenteen sujuvuus vaatii uutta ratkaisua.”

Kylään palkattiin tärkeä virkamies: siltavahti, jolle talolliset maksoivat kymmenyksiä. Siltavahdille rakennettiin sillanpieleen arvokkaalle paikalle siltavahdin talo, Vahtiala. Tunnetuin kääntösillan siltavahti oli Lennart Drake.

Siltavahdin tehtävänä oli sillan kääntäminen sekä vesi- että maantieliikenteen sujuvuudesta huolehtiminen. Tämän lisäksi siltavahti otti tehtäväkseen seurata ja kirjata ylös Keiteleen vedenpinnan korkeuden vaihtelut. Tämä tehtävä on säilynyt Draken suvulla nykysukupolviin saakka.

Palataan vanhalle kääntösillalle. Miten on mahdollista, että lähes 150 vuotta palvellut kivisilta yhtäkkiä rupeaa sortumaan?

Silta ennallistettiin vuonna 2011. Ajatuksena oli riisua sillalta vuosikymmenten tuoma ylimääräinen taakka ja palauttaa se kuviteltuun alkuperäiseen asuun. Kuviteltuun siksi, ettei kukaan täsmälleen tiedä, millainen silta valmistuessaan on ollut. Ensimmäiset kuvat sillasta ovat tiettävästi 1800-luvun lopulta.

Ennallistamisessa tehtiin kaksi sangen arkipäiväistä ja ymmärrettävää päätöstä, jotka yhdessä ovat synnyttäneet mittavan virheen. Sillalta poistettiin asfaltti ja vanha kaukolämpöputki jätettiin hohkamaan rakenteisiin lämpöä.

Museovirasto ohjeisti ja määräsi, mitä sillalle saa tehdä ja mitä ei. Muun muassa siltakannen asfalttipinta piti poistaa, ja ohjeiden mukaisesti se poistettiin.

Siltarakenteissa oleva vanha kaukolämpöputki piti myös poistaa, mutta kustannussyistä sitä ei poistettu. Putkea ei myöskään laskettu alemmaksi, vaikka niin päätettiin. Putki jäi lämmittämään rakenteita.

Kohtalokas soppa oli valmis. Talvella lämpö pitää osan sillasta sulana ja vesi virtaa rakenteisiin. Silloin muutoin jäässä olevan siltakiveyksen taakse syntyy jäälinssi, joka työntää kiviä ulospäin.

Nykytietämyksellä, taidoilla ja rahan säästämisvimmassa vanha kääntösilta on saatu sortumavaaraan viidessä vuodessa.

Viitasaarella tarvitaan nyt kiireesti hätäaputöihin taitava mies, joka tietää, miten sillan kivet saadaan pysymään paikoillaan. Hänen palkkansa on varmasti jotain muuta kuin 150 vuotta sitten. Kun vain sellainen taituri vielä löytyisi.

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Pääkaupunki on kelpo arvolahja eläköityjälle

Kohti kiertotaloutta kemistien kyydissä

Talous on tärkeää, ei päätä pensaaseen

Maahanmuutto ei jaa kansaa ääripäihin

Kaksi seitsemästä pääsi vaaleihin

Matti Nykäsestä vielä yksi kuva

Keski-Suomi voi rynniä eurovaaleissa

Brexit-ähräämiselle ei vaan näy loppua

Vaalikoneet vievät toisiin puolueisiin

Hakalan saunan toinen tuleminen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.