Jyväskylä Sinfonia soi mainetta kaupungille

Keskiviikkoiltana se tuli jälleen todistetuksi: Jyväskylä Sinfonia on yksi maamme eturivin orkestereita. Neljä vuotta sitten ylikapellimestariksi valittu Ville Matvejeff on energiallaan ja taidoillaan valloittanut jyväskyläläisyleisön – ja pitänyt samalla orkesterin huippuvireessä ankeista olosuhteista huolimatta.

Uskollisen vakioyleisön lisäksi syyskauden avauskonserttia oli seuraamassa poikkeuksellisen paljon alan ammattilaisia, kutsuvieraita eri puolilta Suomea. Tämä johtui siitä, että Suomen Muusikkojen Liitto aloitti 100-vuotisjuhlakonserttiensa sarjan Jyväskylästä. Niinpä juuri jyväskyläläisyleisö sai ensimmäisenä kuulla liiton juhlavuoden tilausteoksen, Uljas Pulkkisin säveltämän konserton Luonnontiede sopraanolle, sellolle ja orkesterille.

Moni kutsuvieraista kiitteli vuolaasti paitsi orkesterin taiteellista tasoa myös paikallisen yleisön uskollisuutta kotiorkesteriaan kohtaan. Kuinka voi olla mahdollista, että konsertit ovat lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä? Puhuttiin jopa Jyväskylän ihmeestä.

Mutta samaan hengenvetoon ihmeteltiin myös sitä, kuinka tällaisen orkesterin kotikaupungista puuttuu kunnon musiikkisali.

Musiikkisalin vastustajat todistavat mieluusti klassisen musiikin olevan eliitin huvia. Jyväskylä Sinfonian konserteissa käyneet tietävät kuitenkin, että yleisön joukkoon mahtuvat nykypäivänä kaikki yhteiskuntaluokat pienipalkkaisesta kaupan kassasta yritysjohtajaan.

Jyväskylä Sinfonian konserttien täyttöaste on huikeat 99 prosenttia. Sali on siis useimmiten täpötäynnä. Yli puolet yleisöstä on kausilippulaisia, jotka ovat ostaneet vakiopaikan kymmeneen konserttiin kauden aikana.

Kausilippuja on viime vuosina myyty 350. Niitä myytäisiin enemmänkin mutta myös satunnaisille kävijöille on haluttu jättää paikkoja. Silti Jyväskylässä on aniharvoin mahdollista lähteä hetken mielijohteesta sinfoniaorkesteria kuulemaan; konsertit on viime vuosina suurimmaksi osaksi loppuunvarattu jo ennen kauden alkua.

Jyväskylä Sinfonia testasi viime keväänä kahden konsertin uusintaa torstaisin. Yhteenlaskettu kuulijamäärä oli 800. Tästä voi siis helposti päätellä, että jokaisesta konsertista jää ulos satoja kiinnostuneita kuulijoita.

Tuhatpaikkaiselle musiikkisalille olisi todella tilausta!

Jos lippu Jyväskylä Sinfonian konserttiin jää tänäkin syksynä haaveeksi, lohdutukseksi orkesteria voi kuunnella kotisohvalla. Jyväskylä Sinfonia on tehnyt historiansa aikana lähes 40 levytystä, mikä on poikkeuksellisen suuri määrä pienehkölle kaupunginorkesterille. Tänäkin syksynä on tulossa kaksi uutta levyä.

Yhteistyö kansainvälisten levy-yhtiöiden kanssa on tehnyt orkesteria tunnetuksi ympäri maailman. Oopperalaulaja, baritoni Waltteri Torikan kanssa tehty Sydän on myynyt jo platinaa ja viime vuonna ilmestynyt Rakkaus on ylittänyt kultalevyrajan.

Kirjoittaja on varapäätoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Tympeä oppitunti oikeistopopulismia

Kohutilaisuuden avainlause

Propellit pyörivät pian Multialla ja Keuruulla?

Kokoomus ja vihreät ehkä suurimmiksi

Onko Sitrasta nyt tullut ilmastohörhö?

Nimellä: Tapahtumajärjestäjät ovat löytäneet toisensa

Aikakausi vaihtui, tullipolitiikka palasi

Venäjällä väki vähenee ja ikääntyy

Katuralli nostaa tunteet pintaan

Nimellä: Venäjä-suhde jakaa EU:n kansallismielisiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.