Jyväskylässä otetaan nyt vihreä asento

Vihreälle jytkylle oli Jyväskylässä tilaa, koska lukiot ja koulut eivät ole saaneet viime valtuustokaudella ihmisten haluamaa arvoa, kirjoittaa Pekka Mervola.

Jyväskylä nousi maan vihreimmäksi kaupungiksi. Vihreiden kannatuksen nousu oli hurjaa mihin tahansa aikaisempiin vaaleihin verrattuna. Puolue hyppäsi kerralla kaupungin suurimmaksi puolueeksi aiemmalta viidenneltä sijalta.

Aivan vailla historiallista pohjaa tulos ei kuitenkaan ole, sillä viime presidentinvaalien toisella kierroksella Pekka Haavisto voitti Jyväskylän keskustassa Sauli Niinistön. Mutta eduskunta- tai kuntavaaleissa vihreät eivät ole kannatuspotentiaaliaan koskaan saaneet muutettua ääniksi. Vasta viime eduskuntavaaleissa 2015 puolue sai ensimmäisen kerran kansanedustajan Keski-Suomesta.

Miksi Jyväskylä on vihreä kaupunki? Ehkä siksi, että Jyväskylässä on paljon opiskelijoita, nuoria ja hyvin koulutettuja kaupunkilaisia.

Vihreät kävivät Helsingissä taistelua kokoomuksen kanssa. Vihreät aikoivat nousta siellä suurimmaksi puolueeksi. Toisin kuitenkin kävi. Kokoomus pesi pääkaupungissa vihreät mennen tullen. Jan Vapaavuori (kok.) oli pormestarivaalissa aivan toista maata kuin Anni Sinnemäki (vihr.).

Espoossa ja Turussa vihreät olivat kakkosia. Tampereella, Vantaalla ja Lahdessa vihreät olivat kolmosia ja maalaisserkkujen Kuopiossa neljänsiä.

Vihreä jytky näkyi Keskisuomalaisen KSML-kyselyssä, joka tehtiin 27.3.–5.4. Tietoykkösen tekemä mielipidetiedustelu näytti vihreille Jyväskylässä 17,7 prosentin kannatusta. Vihreiden kannatus oli ennakkoäänissä jopa 21,7 prosenttia. Varsinaisena vaalipäivänä vihreiden kannatus hieman hiipui.

Vihreiden äänikuningas oli kansanedustaja Touko Aalto. Hän saa Jyväskylän vaalimenestyksestä itselleen kannuksia. Niin touhukas puolueihminen hän on ollut. Aalto on pantannut kantaansa vihreiden puheenjohtajakisaan osallistumisesta. Nyt olisi yllätys, jos Aalto ei pyrkisi Ville Niinistön seuraajaksi.

Vihreiden kuntapolitiikan konkari, viime kauden kaupunginhallituksen jäsen, Meri Lumela on luonteva vaihtoehto Jyväskylän seuraavaksi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Hänet nimetään myös muissa puolueissa asialliseksi ja osaavaksi poliitikoksi.

Vihreälle jytkylle oli Jyväskylässä tilaa, koska lukiot ja koulut eivät ole saaneet viime valtuustokaudella ihmisten haluamaa arvoa. Vihreät hyötyivät muiden puolueiden laiminlyönneistä. Erityisesti kokoomus ja SDP saivat näpeilleen.

SDP:lle tulos oli Jyväskylässä pettymys, eikä ehkä edes puolueväen tavoittelema torjuntavoitto. Riitta Mäkinen ja Mervi Hovikoski olivat puolueen ääniharavia. Vuoden 2012 kuntavaalien äänikuningattaren Mäkisen äänimäärä romahti viime vaalien 1 870 äänestä alaspäin. Ay-rintamaa Jyväskylän valtuustossa edustavat Ahti Ruoppila ja Jukka Hämäläinen.

Kokoomus nousi lähes SDP:n rinnalle, vaikka sen kannatus näyttää Jyväskylässä vuotaneen vihreisiin. Henna Virkkunen (kok.) keräsi viime vaaleissa 1 523 ääntä ja paljon cityvihreiden ääniä, mutta nyt hän on europarlamentissa. Sinuhe Wallinheimo ja Juha Suonperä ovat nyt puolueen kärkinimet. Suonperä lienee tulevalla kaudella vaikutusvaltaisin kokoomuslainen kaupungin politiikassa.

Keskusta yritti vaaleissa nousta kokoomuksen ohi mutta näin ei tapahtunut. Puolue jäi nyt neljänneksi. Mauri Pekkarinen, Aila Paloniemi ja Joonas Könttä ovat keskustan kärkinimet.

Vasemmistoliitto nousi myös Jyväskylässä. Eila Tiainen on ykkösvaikuttaja ja häntä seuraavat Irma Hirsjärvi ja Paul Abbey.

Valtakunnallisesti vihreät ovat voittajapuolue. Häviäjiä on enemmän. Perussuomalaiset ottivat rökäletappion. Myös Juha Sipilälle keskustan tulos on tappio. Kolmas sija ja alle 18 prosentin kannatus on pääministeripuolueelle arvovaltatappio. Se ennakoi vaikeaa hallitustaivalta. Sipilän saama tuki oman puolueen väeltä myös heikkenee.

SDP:lle kakkostila on suuri pettymys. Oppositioaseman olisi pitänyt lihottaa puoluetta, mutta nyt oppositioturbo meni vihreille. Antti Rinteelle tappio on hankala asia. Sosiaalidemokraattien kabineteissa etsitään lähikuukausina ja -vuosina kuumeisesti uutta kasvoa puheenjohtajaksi. Rinteen aika on nyt laskettu. Yllätys ei olisi, jos hän luopuisi puolueen johtamisesta jopa kesken puheenjohtajakauden.

Perussuomalaisten romahdus on maan hallitukselle suuri riski. Kesän puoluekokous voi olla täynnä yllätyksiä.

Vihreiden valtakunnallinen kannatus nousi reippaasti. Vihreät nousivat liberaaliksi vaihtoehdoksi ja vastaliikkeeksi perussuomalaisten aikaisempien vuosien menestykselle. Nyt heiluri heilahti toiseen laitaan.

Lopuksi pari huomiota Keski-Suomesta. Jämsässä kaupunginjohtajaa kritisoineet Piritta Rantanen (sd.) ja Merja Lahtinen (kesk.) saivat vahvan äänestäjien tuen. Äänekoskella ay-miehet Kari Kiiskinen (sd.) ja Juho Kautto (vas.) puolestaan olivat vahvoilla. Myös MTK-kokoomuslainen Tommi Lunttila uusi paikkansa.

Kirjoittaja on päätoimittaja.